Israëlisch leger ontdekt meer tunnels in Gaza met ingangen in scholen en moskeeën

Gaza: “Men at work” Militieleden en tunnelgravers van Hamas dulden geen pottekijkers. Het cement van de gebetonneerde tunnels werd betaald met westerse hulpgelden…

Het Israëlische Leger (IDF) en het Israëlische Agentschap voor Veiligheid (ISA of Shin Bet) hebben vandaag 10 augustus 2017 belangrijke structuren onthuld van de terreurgroep Hamas in Gaza, met inbegrip van terreurtunnels die ondermeer bedoeld zijn als schuilplaatsen voor terroristen en voor de opslag van wapens en munitie.

In een belangrijk deel van de infrastructuur, zoals te zien is op een aantal luchtopnames, maakt Hamas misbruik van haar burgerbevolking door in privéwoningen en publieke gebouwen de ingangen van tunnels onder te brengen, zoals in scholen en moskeeën. Ervoor kiezen om deze tunnelschachten te plaatsen in deze gebouwen, is bedoeld om de tunnels te vermommen en maken het dan ook bijzonder moeilijk om deze aan te vallen.

Eyal ZamirEchter, tijdens een gevecht, worden deze doelwitten legitieme militaire doelen in het kader van het internationaal recht. Maar dat zal Hamas (én de anti-Israëlische pers in het Westen) worst wezen. De bevelhebber van het Zuidelijk Commando van het IDF, majoor-generaal Eyal Zamir (plaatje rechts) verduidelijkte:

“Wij beschikken over de kennis. Iedereen die in deze huizen woont brengt zichzelf en zijn familie in gevaar. Gebouwen die worden gebruikt als dekmantel voor ondergrondse structuren (tunnels), zullen legitieme militaire doelwitten worden.”

Als onderdeel van haar gevechtsstrategie, ontplooit Hamas zich voortdurend in een burgerlijke omgeving van waaruit het haar mogelijkheden benut om Israëlische doelen aan te vallen en te beschieten. Dit wordt zo gedaan om het voor het IDF moeilijk te maken om de militaire infrastructuuur van de terreurgroep te traceren, aan te vallen en te vernietigen. Bovendien wordt hierbij gewetenloos de eigen burgerbevolking als menselijk schild ingezet om aldus de legitimiteit van het IDF van de Staat Israël te ondermijnen.

Majoor-generaal Eyal Zamir zei hierover:

“Dit is de belangrijkste inspanning van Hamas. Onze beoordeling is dat er afschrikking is, maar tegelijkertijd blijft Hamas het volgende gevecht voorbereiden. Ons doel is om de rust te bewaren, de afschrikking te versterken en tijd te winnen om onze mogelijkheden op te bouwen, maar we begrijpen dat de situatie op elk ogenblik kan veranderen – en we zijn voorbereid op een dergelijke verandering.”

Bij wijze van voorbeeld is het IDF in staat gebleken om zes verdiepen hoge gebouwen exact te localiseren alwaar een groot aantal gezinnen woont en die in de ondergrondse parkings van die woonblokken vele ingangen van tunnnels verbergen die direct leiden naar Israëlisch gebied.

Generaal Zamir onthulde verder:

“Een structuur bevindt zich in het vluchtelingenkamp van Shati en werd daar twee jaar geleden gebouwd. Wij becshikken over informatie over die tunnels en wanneer wij besluiten om die aan te vallen zullen wij dat ook doen. Een van die gebouwen is eigendom van Omar Muhammad Mahmoud Hamad, een activist van Hamas die daar woont met zijn vader en broers. De man is gehuwd en heeft vijf kinderen en in het gebouw waar hij woont in Beit Lahiya, is er de ingang van een schacht en een ondergrondse infrastructuur van Hamas die verbonden is met een nabij gelegen moskee.”

De Israëlische generaal, die schatte dat de barrière tussen Gaza en Israël binnen twee jaar voltooid zal zijn en een duidelijke boodschap zendt aan Gaza, voegt eraan toe: “Deze barrière is volledig op ons grondgebied gebouwd en daarom is er geen rechtvaardiging voor Hamas om deze te beschadigen. Probeer ons niet uit te testen. We weten veel.”

Een gedachte over “Israëlisch leger ontdekt meer tunnels in Gaza met ingangen in scholen en moskeeën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.