Hamas accepteert Egyptisch verzoeningsakkoord maar PA-president Abbas verwerpt het weer

Voorlopig nog geen vooruitzicht op meer water voor de noodlijdende Palestijnse burgerbevolking in Gaza, zolang de Palestijnse leiders van Hamas en al-Fatah en in Oost- en West -Palestina blijven bekvechten om de macht en controle over de Palestijnse gebieden…

De Gazaanse terreurorganisatie Hamas, die sinds 2007 de Strook in een ijzeren greep houdt, heeft het afgelopen weekeinde een eenheidsakkoord met de al-Fatah partij van de Palestijnse Autoriteit (PA) geaccepteerd dat werd voorgesteld door de Egyptische president Abdel-Fattah Al-Sisi, berichtte i24news, dat de Arabische media citeerde.

Volgens datzelfde bericht heeft PA-president Mahmoud Abbas, die behalve al-Fatah ook de PLO leidt (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie), het voorstel verworpen dat hem eerdr in juli werd aangeboden door president al-Sisi. Hoewel Abbas het voorstel aanvankelijk had geaccepteerd verwierp hij het even later en presenteerde een eigen voorstel.

Sinds Hamas in januari 2006 de verkiezingen in de Palestijnse gebieden had gewonnen en in de zomer van 2007 rivaal al-Fatah op gewelddadige wijze uit de Strook had verdreven en sindsdien al tien jaar heel alleen de Strook bestuurt, zijn er herhaalde pogingen geweest om de twee rivalen-in-de-terreur-jegens-Israël met elkaar te verzoenen. De laatste keer dat ze zich met elkaar verzoenden gebeurde in april 2014 maar was geen lang leven beschoren. In juni 2015 spatte het akkoord alweer uit elkaar.

Het akkoord van al-Sisi stipuleert dat de Palestijnse Autoriteit haar acties tegen Hamas moet beëindigen die het tegen de Gazastrook heeft ondernomen sinds april jl. Impliciet wordt onder meer verwezen naar het steeds weer uitstellen van de bouw van een ontziltingsinstallatie in de Gazastrook die de bevolking meer zuiver water zou moeten leveren dat het zo broodnodig heeft.

De internationale gemeenschap staat te springen om de bouw ervan (twv. 600 miljoen dollars) te sponsoren. Echter het begin van deze constructie wordt verhinderd door Hamas omdat het als voorwaarde tot sponsoring, de controle over de nieuwe installatie zou moeten overlaten aan de Palestijnse Autoriteit (van Abbas) en dat wil Hamas niet, aldus een bericht van het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News van 2 augustus 2017.

Aldus lijdt de Gazaanse bevolking nog steeds onder de droogte en het tekort aan water door de schuld van de broedertwist tussen Hamas (Gaza) en Abbas’ al-Fatah (Westbank). Het watertekort in Gaza is dus  niet de schuld van Israël zoals al die pro-Palestijnse groepies overal in Europa en in de rest van de wereld schaamteloos beweren.

Een gedachte over “Hamas accepteert Egyptisch verzoeningsakkoord maar PA-president Abbas verwerpt het weer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.