Op de ruïnes van voormalige nederzetting Sa-Nur eisen honderden om terug te keren

Parlementsleden van de partijen Likoed en Joods Huis op een ceremonie in de ontruimde nederzetting Sa-Nur in Samaria [beeldbron: Jacob Magid/The Times of Israel]

Op donderdag 3 augustus ’17 verzamelden honderden Israëliërs zich op de ruïnes van de voormalige Joodse nederzetting Sa-Nur nabij Jenin in Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever). Zij riepen de Israëlische regering op om te mogen terugkeren naar hun voormalige woningen die in augustus 2005 werden ontruimd in het kader van het Gaza Disengagement Plan.

“Wij zijn vandaag naar hier gekomen, 12 jaren nadat we uit onze huizen werden verdreven, om het tegen onze regering uit te schreeuwen – de meest nationalistische in de geschiedenis van de staat – blijf hier niet onverschillig voor!” zei Yossi Dagan, de voorzitter van de Regionale Raad van Shomron (Samaria) die zelf een voormalige bewoner is van Sa-Nur. “Laat deze historische kans niet liggen om deze onrechtvaardigheid ongedaan te maken,” voegde hij eraan toe.

Disengagement Plan
Wijlen premier Ariel Sharon stelde op 18 december 2003 tijdens de Vierde Conferentie in Herzliya voor het eerst zijn disengagement plan voor. Daarin werd besloten om de 21 nederzettingen in de Gazastrook op te doeken en de bevolking over te brengen binnen Israël. De uitvoering van het plan gebeurde in de zomer van 2005 en de uitdrijving van de Joodse bevolking uit Gaza werd voltooid in augustus 2005.

Wat weinigen weten is dat in dit disengagement plan van Sharon ook vier nederzettingen nabij Jenin in Samaria (in het noorden van de Westelijke Jordaanoever) werden geviseerd en tot verdwijnen gedoemd: Kadim (ca. 200 inwoners); Ganim, gesticht in 1983 (105 inwoners); Homesh, gesticht in 1978 (70 families);  en Sa-Nur (43 families).

Aanvankelijk waren ook de nederzettingen Hermesh en Mevo Dotan (in hetzelfde gebied) in het oorspronkelijke plan opgenomen maar daar werd later van afgezien. Tegelijk met de Gazaanse Joden werden eind augustus 2005 dus ook deze vier nederzettingen ontruimd.

Nadat de Israëlische bewoners door IDF-soldaten manu militari werden verdreven uit hun huizen, werden met de bulldozers van het IDF al de Joodse huizen met inbegrip van de volledige infrastructuur platgewalst en werden nadien de ruïnes formeel overgedragen aan de Palestijnen.

De Flater van Sharon
De eenzijdige terugtrekking van Israël uit Gaza – zonder dat er iets tegenover stond en uiteindelijk slechts meer geweld tegen Israël genereerde – heeft diepe wonden geslagen in de Israëlische samenleving. Die Israëlische terugtrekking uit Gaza in de zomer van 2005, deze maand twaalf jaar geleden, is wellicht één van de grootste blunders geweest in de geschiedenis van de Joodse staat.

Sprekend met The Times of Israel net voor hij het spreekgestoelte betrad, legde parlementslid David Bitan (Likoedpartij) uit dat in die tijd de vier bewuste nederzettingen werden geëvacueerd en dat enkel en alleen onder druk van de Verenigde Staten. “In tegenstelling tot Gaza waar we iedereen evacueerden, bevonden deze vier nederzettingen zich in [door Israël gecontroleerde] Area C en het leger is daar nog steeds operationeel,” zei Bitan.” “Vandaar dat er geen enkele reden is waarom de Israëliërs niet zouden kunnen terugkeren.”

“Het disengagement plan was een vergissing. Er was geen rechtvaardiging om de vier nederzettingen in de noordelijke Samaria te vernietigen en er is geen verrechtvaardiging voor om hen niet herop te richten,” zei mevr. Shuli Moalem-Refaeli, parlementslid in de Knesset voor de Joods Huispartij (Naftali Bennett).

2 gedachtes over “Op de ruïnes van voormalige nederzetting Sa-Nur eisen honderden om terug te keren

Reacties zijn gesloten.