Israël heeft een nieuw deel van de Veiligheidsmuur in Judea afgewerkt

Palestijnen in Judea en Samaria niet gelukkig met de veiligheidsmuur: “Nu willen die verrekte Israëliërs ons niet meer binnen laten om eerlijk ons dagelijks brood te verdienen.” Tja…

Het Israëlisch ministerie van Defensie heeft op woensdag 2 augustus 2017 bekend gemaakt dat het opnieuw 42 kilometers van de veiligheidsmuur rondom de betwiste gebieden van Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) heeft afgewerkt, aldus een bericht in The Times of Israel van 3 augustus ’17.

“Het ministerie van Defensie heeft deze ochtend de laatste betonnen panelen geplaatst waarmee de 42-kilometers lange muur tussen Tarkumiya en Meitar werd voltooid,” luidde het in een verklaring verwijzend naar het Palestijnse dorpje Tarkumiya ten westen van Hebron en een Israëlische grenspost nabij de nederzetting Meitar helemaal in het zuiden van Judea.

Het Israëlische ministerie gaf verder geen details vrij hoe ver het thans staat met het geplande 712-kilometer netwerk van betonnen muren, bewakingstorens, prikkeldraad afsperrringen, loopgraven en afgesloten militaire wegen die nu compleet zouden zijn. Gebaseerd op cijfers van de Verenigde Naties zou er nog 214 kilometer overblijven die moeten worden afgewerkt.

Israël besloot in juni 2002, na een golf van aanslagen tussen 2000 en 2003, om een veiligheidsmuur te bouwen op kritieke punten, zeggende dat deze muur van cruciaal belang is voor de veiligheid van de Joodse staat en volk. Sinds het begin van de bouw van deze muur is het aantal aanslagen met ruim 95 procent afgenomen.

Op 23 maart 2008 bekloeg Ramadan Shalah, de leider van de Palestijnse tereurgroep Islamitische Jihad (PIJ) berucht om haar doodseskader (de Al-Quds Brigades), zich in een interview met de Qataarse krant Al-Sharq dat de veiligheidsmuur “de mogelijkheden van het verzet beperkt om diep binnen te dringen op Israëlisch grondgbeid om zelfmoordbomaanslagen uit te voeren, maar dat het verzet het niet heeft opgegeven noch hulpeloos is geworden en thans andere manieren van opereren bekijkt.”

Einde mei 2016 onderschepten de Israëlische grenspolitie en de veiligheidsdienst Shin Bet aan de controlepost van Takumiya nabij Hebron een lading materiaal bestemd voor Hamas in de Gazastrook waarmee de terreurgroep raketten en mortieren kan aanmaken en tunnels graven. Mede als gevolg daarvan gaf premier Benjamin Netanyahu in maart 2017 het bevel om een gat in de veiligheidsmuur nabij Tarkumiya te sluiten na een reeks recente Palestijnse aanvallen en terreurincidenten op Israëlisch grondgebied.

Overigens is de Veiligheidsmuur in Israël, door tegenstanders vaak de ‘Apartheidsmuur’ genoemd, niks ongewoon in de wereld. Het aantal veiligheidsmuren is van 16 in 1989 (het jaar dat de Berlijnse Muur werd afgebroken) toegenomen tot 66 muren in 2016, met inbegrip van de muur tussen Hongarije en Servië, de Westelijke Sahara in Marokko en tussen de Verenigde Staten en Mexico. Kijk bv. hier de Top-10 van bekendste muren in de wereld.

Echter de Israëlische muur is de enige muur die omwille van zijn bestaan wordt geviseerd door de internationale gemeenschap en daarvoor veroordeeld werd door het Internationaal Strafhof in Den Haag (9 juli 2004) als in opeenvolgde resoluties van de Verenigde Naties (bv. Resolutie ES-10/14 van 12 december 2003).

Hieronder een fragment uit de meest recente kaart (november 2014) die op het internet te vinden is. Het bewuste deel dat thans werd afgewerkt betreft de veiligheidsmuur in Judea in het zuidwesten van centraal Israël (aka de Westelijke Jordaanoever). De 42 km afgewerkte muur (rode lijn) loopt van Tarkumiya in het noorden en zo helemaal naar beneden tot in Meitar en volgt ongeveer de Groene Lijn van april 1949 (pre-1967 lijn) [beeldbron: B’tselem, nov 2014]

4 gedachtes over “Israël heeft een nieuw deel van de Veiligheidsmuur in Judea afgewerkt

 1. De muur van de verdediging van de Westelijke Sahara werd gebouwd tijdens de oorlog tussen Marokko en Algerije van 1975 tot 1991. Vandaag beschermt deze muur de West-Sahara-gemeenschap tegen terroristische aardaanvallen. Het beschermt ook het noorden van Marokko en Europa tegen algerijns terrorisme en allerlei soorten smokkel. Bedankt

  Ahmed Salem Amr Khaddad
  West-Saharawi

  Like

 2. Je zal jezelf moeten uitschrijven. Dat kan ik niet voor jou doen. Overigens gaat dit “bijzonder nieuws” op deze blog niet over het Jodendom maar over Israël en daar wonen niet alleen Joden, maar ook christenen, Druzen, moslims (20%), Armeniërs, Bedoeïenen, Bahá’ís, Sinti-Roma e.a.

  Like

 3. Beste Vlaamse vrienden,

  Graag wil ik de toezending van uw nieuws beëindigen.

  Het is belangrijk genoeg, maar ik heb zo’n overweldigend aantal bijzonder nieuws van het Jodendom, dat ik een stop moet invoeren.

  Met vriendelijke groet,

  Willem Westerbeke

  _____

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.