Opmerkelijk: Palestijnse terreurleiders en Hezbollah vergaderen in Beiroet met Iraanse topfiguur

Beiroet, Libanon, 31 juli 2017. Hamasleider Saleh al-Arouri (L) ontmoet de Iraanse afgevaardigde Hossein Amir Abdollahian (R) [beeldbron: The Times of Israel]

De Iraanse afgevaardigde voor Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian kwam op maandag toe in Beiroet om ontmoetingen te hebben met vertegenwoordigers van de Libanese regering en met topafgevaardigden van de locale terroristische bewegingen die allen als proxies van Iran in het gebied (met inbegrip van Israël) opereren, bericht vandaag Hana Levi Julian in The Jewish Press.

Op maandag begonnen te gesprekken tussen Abdollahian en de voorzitter van het Libanese parlement Nabih Berri. Abdollahian, die tegenwoordig in Iran’s Majlis Speciaal Adviseur voor Internationale Kwesties is, diende eerder in een aantal topfuncties in het buitenland ministerie van Iran waaronder vice-minister voor Arabische en Afrikaanse Zaken.

Tijdens zijn gesprekken met Ramadan Abdullah Shallah, de secretaris-generaal van de terreurorganisatie de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) berucht om de terreuracties van haar moordbrigade (de Al-Quds Brigades), zei Abdollahian: “Recente sucessen van het Palestijnse volk in het dwingen van de Zionisten om de obstakels rondom de Al Aqsa moskee te verwijderen, was het resultaat van de Palestijnse nationale weerstand,” volgens de semi-officiële IRNA niews site. Eerder deze week raakte bekend dat Teheran duizenden dollars uitgaf aan voedselpaketten en drank voor de tienduizenden demonstranten en agitatoren die vorige maand rebelleerden aan de Tempelberg en rondom de Oude Stad in Jeruzalem.

Het mag misschien vreemd lijken dat Iran, een sjiitische natie, de soennitische terreurorganisaties Hezbollah, Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en de PFLP steunen en sponsoren, maar ondanks hun verschillende religie vormt dit blijkbaar geen beletsel om onder de paraplu van “islamistische eenheid” samen op te treden als het om de vernietiging van Israël gaat. Wanneer in de moslimwereld Israël ter sprake komt verdwijnen als bij wonder opeens alle onderlinge meningsverschillen als sneeuw onder de zon.

Eveneens op maandag hielden vertegenwoordigers van Hamas en van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) in twee aparte bijeenkomsten op de Iraanse ambassade, gesprekken met Abdollahian. De leider van de PIJ Abdullah Shallah had op dinsdag andermaal een ontmoeting met Abdollahian.

Da afgevaardigde voor Hamas, Saleh al-Arouri, een van de oprichters van de militaire vleugel van Hamas aka de [Izz a-Din] Al-Qassam Brigades, werd eveneens opgemerkt in een tweede ontmoeting op dinsdag met Abdollahian en twee andere hooggeplaatste leiders van Hamas met name Osama Hamdan – hoofd van Hamas in internationale zaken – en Ali Barakeh, de vertegenwoordiger van Hamas in Libanon. Abdollahian vertelde hen: “De recente ontwikkelingen hebben bewezen dat verzet de enige optie is voor de Palestijnen om zich te verweren tegen de buitensporige eisen van het Zionistische regime.”

Saleh Al-Arouri is naar verluidt de aanstichter en het meesterbrein achter de ontvoering door Hamas van drie Israëlische studenten, Eyal Yifrah, Gilad Shayar en Naftali Frenkel, op 12 juni 2014. 18 dagen later werden zij vermoord teruggevonden. Deze slachtpartij leidde rechtstreeks tot het contra-terreur offensief van het IDF in Gaza in een poging om het Hamasregime in Gaza te vernietigen. Operation Protective Edge duurde 51 dagen (van 8 juli tot 27 augustus ’14) en kostte het leven aan 66 Israëlische soldaten, zes burgers en een Thai. Meer dan 1000 terroristen van Hamas en Co werden toen gedood door het IDF.

Op 5 juni 2017 bevestigden Palestijnse bronnen dat Qatar — dat verwikkeld is in een boycot van Saoedi-Arabië en vier andere Arabische landen omwille van haar steun aan de terreur – aan verscheidene topleiders van Hamas had gevraagd om Qatar te verlaten en zich te vestigen in Libanon, naar Ankara in Turkije of naar Maleisië. De verhuis van het buitenlandse HQ van Hamas werd enkele dagen later bevestigd door Israël’s buitenland ministerie dat had vastgesteld dat Hamasleider Al-Arouri zich had gevestigd in Libanon, van waaruit deze samen met twee andere activisten, de terreuraanslagen plannen en leiden tegen Israël.

Het HQ van Hamas, geleid door Khaled Meshaal, dat jarenlang zijn stek had in Syrië, moest eind 2011 hals over kop Damascus verlaten omdat het de strategische “fout” beging door in de Syrische burgeroorlog openelijk de kant van de rebellen te kiezen tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Dit in tegenstelling tot de PFLP en de PIJ van Abdullah Shallah die de kant van Al-Assad hadden gekozen, samen met Hezbollah en Iran. Aanvankelijk verhuisde het buitenlandse politburo van Hamas naar Jordanië om begin februari 2012 uiteindelijk in Qatar onderdak te vinden.

qaradawiHamaspremier Ismail Haniyeh (links) op de knieën voor zijn mentor en geestelijke leider, de Egyptenaar Yusuf al-Qaradawi (rechts), in Qatar in februari 2012. Zoals bekend is Hamas een ent van de Egyptische Moslim Broederschap. Yusuf al-Qaradawi, de belangrijkste theoloog van de Moslim Broederschap, verhuisde net zoals Hamasleider Khaled Meshaal aan het begin van de Arabische Lente zijn hoofdkwartier naar Doha, de hoofdstad van Qatar. Vanaf toen nam Qatar het voortouw in zijn steun aan Hamas in de Gazastrook en de strijd om de vernietiging van Israël.