Noord-Carolina keurt anti-BDS wetgeving goed: Israël boycotten wordt strafbaar

Roy Cooper van de Democratische Partij en gouverneur van de Amerikaanse staat Noord-Carolina, ondertekende op donderdag 27 juli een wet die de staat verbiedt om handel te drijven met bedrijven die Israël boycotten, bericht Jewish Telegraphic Agency (JTA) op 30 juli. Agentschappen van de staat mogen voortaan geen contracten meer afsluiten met bedrijven die Israël boycotten.

“Deze wet maakt het duidelijk dat de Staat Noord-Carolina de kant kiest van Israël, dat reeds lang een belangrijkse handelspartner is van Noord-Carolina”, zei Carin Savel, CEO van de Jewish Federation of Raleigh-Cary. Noord-Carolina genereert jaarlijks bijna 140 miljoen dollars in export en handel met Israël.

“De Joodse Federaties in Noord-Carolina hebben hard gewerkt aan deze wetgeving om ervoor te zorgen dat de BDS inspanningen in hun staat mislukken. Wij juichen hun enorme werk toe en bevelen iedereen aan om gouverneur Roy Cooper te volgen in het nemen van een dergelijke belangrijke stap tegen de discriminatie van Israëliërs door degenen die zich verzetten tegen het recht van het Joodse volk op zelfbeschikking in ons vaderland,” zei Skip Schrayer, voorzitter van het Israel Action Network, een initiatief van The Jewish Federations of North America en The Jewish Council for Public Affairs.

Noord-Carolina wordt hiermee de 22ste Amerikaanse staat met wetten of uitvoerende orders die staatshandel verbieden met bedrijven die de antisemitische BDS-beweging (Boycott, Divestment and Sanctions) steunen in haar strijd om de vernietiging van de Joodse staat Israël.