Europese Unie plaatst islamistische terreurgroep Hamas in Gaza terug op haar zwarte lijst

Enkele zelfmoordbommenleggers van Hamas tijdens een optocht in Gaza

Op woensdag 26 juli 2017 heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg (European Court of Justice aka ECJ) de Palestijnse terreurorganisatie Hamas en haar moordbrigade de Al Qassam Brigades opnieuw op haar lijst van terreurorganisaties geplaatst. Daar waren ze “tijdelijk” van verdwenen op 17 december 2014.

Het manoeuvre van de Europese Unie om in december 2014 Hamas van de terreurlijst te verwijderen kwam in Israël aan als een donderslag bij heldere hemel. Israël en de Palestijnen hadden net een oorlog uitgevochten (Operation Protective Edga tussen 8 juli – 26 augustus 2014) waarbij Hamas en haar dozijn nevenorganisaties talloze oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheden hadden bedreven en daarvoor ongestraft bleven.

Bovendien hadden eerder, nog voor het conflict was uitgebarsten, de islamistische terreurorganisatie Hamas, die West-Palestina (Gaza) controleert, na drie jaar onderhandelen op 23 april 2014 een eenheidsakkoordmet ondertekend   met de leider van Al Fatah Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit die enkel Oost-Palestina (West Bank) bestuurt. Enkele weken later op 2 juni stelde PA-president Mahmoud Abbas zijn vernieuwd Fatah/Hamas  eenheidskabinet voor met Rami Hamdallah als premier.

Volgens het besluit van de ECJ in 2014 zou die verwijdering slechts ‘tijdelijk’ zijn en om ‘technische redenen’ gebeurd zijn. Er zou namelijk een verkeerde procedure zijn gevolgd, die  zou worden bijgesteld waarna Hamas dan later terug op de terreurlijst zou gezet worden. Dat “later” heeft dus bijna drie jaren in beslag genomen. Als argument werd toen aangevoerd dat de Europese Unie in 2001 Hamas als een terreurgroep had aangeduid op basis van informatie die verstrekt werd door de Verenigde Staten, terwijl EU-verordeningen vereisen dat de EU eigen materiaal gebruikt als basis voor een dergelijke aanduiding.

Palestijnse reacties
Hamas verwerpt reeds lang het etiket van een terreurgroep en argumenteert dat het internationale recht gewapend verzet tegen een militaire bezetting toestaat en dat haar verkiezingsoverwinning in 2006 van de beweging de wettige heersende partij heeft gemaakt is in de Gazastrook.

Het islamistische Hamas, dat zoals bekend in januari 2006 in de Palestijnse gebieden (in Gaza en in Judea & Samaria en enkele oostelijk gelegen wijken in Jeruzalem) de verkiezingen had gewonnen en de Strook sinds de zomer van 2007 heel alleen in een ijzeren greep houdt, zei volgens het AFP dat:

“…. de beslissing heeft geen invloed op ons beleid. Wij blijven onze juridische strijd verder zetten om Hamas uit de lijst van terroristische organisaties te laten verwijderen.”

De zogeheten ‘gematigde’ Palestijnse leider Saeb Erekat, secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en al vele jaren toponderhandelaar voor vrede met Israël onder PA-president Mahmoud Abbas, zei hierover vandaag op het ‘UN Forum Marking 50 Years of Occupation‘ in New York:

“Hamas en de PFLP zijn geen terroristische organisaties. Hamas is een Palestijnse politieke partij. Wij zijn een volk dat streeft naar onafhankelijkheid en onze keuze in de PLO, de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, is om vrede te bereiken via onderhandelingen.”

Israëlisch/Joodse reacties
De Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) loofde het besluit van de ECJ, zeggende:

“De ideologie van Hamas is gewijd aan het terrorisme en het is belangrijk dat zij officieel als terroristen blijven aangewezen binnen de Europese Unie.

Wat Hamas heeft gedaan in gebieden die onder haar controle staan, houdt verregaande consequenties in en hun streven om ‘ongelovigen’ te vermoorden is gruwelijk en schokkend. Wij hopen dat de Europese Unie door zal gaan om Hamas ter verantwoording te roepen [voor haar misdaden] en haar zal stoppen om hun ideologie verder te verspreiden naar de Europese jeugd.”

Het European Jewish Congress (EJC) verwelkomde de beslissing van het Europees hof. EJC President Dr. Moshe Kantor zei:

“Deze uitspraak is een belangrijke politieke boodschap voor de strijd tegen het internationale terrorisme, die geen onderscheid maakt tussen landen en volkeren en  in de harten toeslaat van de Europese landen alsmede gewoonlijk in Israël. Het stuurt ook een duidelijke boodschap dat diegenen die tegen vrede in het Midden-Oosten zijn door daden van moord en terreur er voor hen geen plaats is binnen de Europese Unie.

Hamas is een deel van een internationaal terreur netwerk en heeft talloze mensen vermoord. Men hoeft enkel te kijken naar Artikel 7 van hun Charter[*] om te weten dat ze trots hun genocidale aspiraties koesteren tot een massamoord van de Joden overal in de wereld.”

[*] Opmerking: in mei 2017 presenteerde Hamas een nieuw Charter [A Document of General Principles & Policies] dat het oude Charter uit 1988 “zou” vervangen en waarin een en ander wat werd afgezwakt en of meer omfloerst geformuleerd werd.

Ook het Jewish Leadership Council (JLC) in Groot-Brittannië reageerde hoopvol op het besluit met voorzitter Simon Johnson die zei:

“Hamas’ staat van dienst als een terroristische organisatie staat buiten kijf en de beslissing van het Europees Hof van Justitie is welkom en gepast. Als samenleving mogen we geen enkele organisatie tolereren die in haar handvest een belofte heeft om Joden of enig ander ras uit te roeien.

Wij hopen dat deze beslissing een praktisch verschil zal maken, dat de betrokken autoriteiten zullen afzien van hun sympathie en openlijke steun voor Hamas en dat de apologeten van Hamas zorgvuldig kennis zllen nemen van dit besluit. Wanneer wij [de Britten] de Europese Unie verlaten, is het belangrijk dat het volledige verbod van Hamas door de EU door het Verenigd Koninkrijk wordt goedgekeurd.”

EU-terreurlijst
Overigens staan er naast Hamas en haar moordbrigade de Al Qassam Brigades ook nog enkele andere Palestijnse terreurorganisaties op de Europese terreurlijst. Met als belangrijkste groepen  de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en haar beruchte doodseskader de Al Quds Brigades; het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en haar doodseskader de Abu Ali Mustafa Brigades; het Volksfront voor de bevrijding van Palestina – Algemeen Commando (PFLP-GC); de al-Aqsa Martelarenbrigade, de militante vleugel van Al Fatah.

Al deze groepen opereren voornamelijk vanuit Gaza en in mindere mate vanuit Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaandoever) en oostelijk Jeruzalem waar hun activiteiten worden bemoeilijkt door de Palestijnse Autoriteit en Al Fatah, beiden geleid door PA-president Mahmoud Abbas.

Overigens werd de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) voordien door zowel de Verenigde Staten als Israël beschouwd als een terreurorganisatie tot aan de Conferentie van Madrid in 1991[!] Pas in 1993 erkende Israël officieel de PLO als zijnde de “vertegenwoordiger van het Palestijnse volk”.

Nochtans zetelen in de PLO, die zoals bekend een tiental Palestijnse organisaties overkoepelt en door Mahmoud Abbas van Al fatah sinds 2004 wordt voorgezeten, bv. niét Hamas, ook niét de PFLP-GC, noch de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) noch vele andere Palestijnse organisaties en terreurgroepen die hun stek voornamelijk in Gaza hebben.

door Brabosh.com