Vijf BDS activisten van Jewish Voice for Peace verhinderd om naar Israël te vliegen

Vijf leden van een interreligieuze delegatie naar Israël werd verhinderd om aan boord te stappen van hun vlucht vanuit Washington, D.C., naar verluidt omwille van hun activiteiten voor de antisemitische BDS-beweging (‘Boycott, Divestment and Sanctions’ aka ‘Boycot, Desinvestering en Sancties’ beweging).

De extreemlinkse organisatie Jewish Voice for Peace (JVP) zei in een verklaring op maandag 24 juli dat de delegatie trachtte in te checken voor een vlucht van Lufthansa op de Dulles International Airport, waar ze meteen te horen kregen dat de Israëlische regering van de luchtvaartmaatschappij zich verzette dat de vijf passagiers aan boord zouden gaan van het vliegtuig.

Tal Muscal, de woordvoerder van Lufthansa, bevestigde dat de delegatieleden niet toegestaan werden om naar Israël te vliegen op verzoek van de Israëlische regering, aldus een bericht van Jewish Telegraphic Agency (JTA) van 24 juli ’17.

Joods, pro-BDS en anti-Israël
Drie van de BDS-activisten zijn bestuursleden van de JVP, onder hen de vrouwelijke rabbijn Alissa Wise (plaatje rechts). Voor diegenen die nog steeds denken dat Joods-zijn automatisch synoniem staat voor pro-Israël, krijgt hier een zoveelste bewijs van het tegendeel. Wise jammerde op de site van JVP:

Alissa Wise“Israël ontzegt mij de mogelijkheid om te reizen omwille van mijn werk voor rechtvaardigheid voor Palestijnen, hoewel ik Joods ben en een rabbijn. Ik ben er helemaal het hart van in en erg boos. Dit is opnieuw een andere demonstratie dat democratie en tolerantie in Israël zich enkel uitstrekt tot diegenen die instemmen met [Israël’s] toenemende repressieve beleidslijnen tegenover Palestijnen.”

Op 6 maart 2017 werd in de Knesset, het Israëlische parlement, de Law of Entry geamendeerd om leiders van de BDS beweging te verhinderen om Israël binnen te komen. Het amendement viseert organisaties die consistente en beduidende actie ondernemen tegen Israël via de BDS beweging, evenals het leiderschap en vooraanstaande activisten van dergelijke groeperingen.

Een anti-BDS wet, die in de maak is in het Amerikaanse Congres, wil de bestaande wetgeving uitbreiden die boycots zou verbieden die worden opgelegd door buitenlandse regeringen met inbegrip van die boycots die worden opgelegd door internationale organisaties zoals de Europese Unie en de Verenigde Naties.

België
Eerder was er in België het incident omtrent de Vlaamse Brigitte Herremans, dat erg breed werd uitgesmeerd in de Belgische pers en media en in het bijzonder op de linkse Vlaamse openbare omroep VRT/Éen/Canvas. Herremans is berucht voor haar permanente anti-Israël hetze en openlijke sympathieën en steun voor de BDS-beweging.

Brigitte HerremansOp vrijdag 9 september 2016 was Herremans, een “beleidsmedewerker” voor het Midden-Oosten voor twee gekende Belgische NGO’s (Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen), bij haar aankomst op de luchthaven van Ben Goerion door Israëlische immigratiedienst voor ondervraging meegenomen.

Herremans bracht met een aantal andere vrouwen de nacht door in een detentiecentrum en werd daarna het land uitgewezen. Israël beschouwt Herremans voortaan als “een gevaar voor de openbare orde en veiligheid van het land”, en mag als persona non grata de volgende tien jaar Israël niet meer binnen. Eind goed al goed dus.