Joodse bevolkingsaanwas in Judea & Samaria is doodsteek voor de tweestatenoplossing

De volledige bevolkingscijfers voor de betwiste gebieden in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) werden heden vrijgegeven met data die werden bijgewerkt tot 1 januari 2017. Het rapport is beschikbaar voor het publiek in het Engels via de maillijst op de website van de Joodse Bevolkingsstatistieken op de West Bank.

De West Bank Joodse Bevolkings Statistieken worden elk jaar samengesteld door voormalig parlementslid van de Knesset Yaakov “Ketzaleh” Katz gebaseerd op de precieze data van het bevolkingsregister van het Israëlische Ministerie van Binnenlandse Zaken. Per 1 januari 2017 leefden er volgens het rapport 420.899 Joden in dorpen en steden in Judea & Samaria, niet inbegrepen de ca. 300.000 Joodse bewoners in de oostelijke wijken van Jeruzalem  die technisch gezien tevens deel uitmaken van de gebieden in Judea & Samaria.

Naar aanleiding van de verschijning van dit rapport zei voormalig parlementslid Katz:

“Het aantal Joden dat vandaag leeft in Judea en Samaria spreekt boekdelen. De feiten aan de grond in deze regio zijn onomkeerbaar en maken het concept van een tweestatenoplossing overbodig. Elke persoon met een gezonde geest, die in dit rapport de realiteit van de getallen bekijkt zal concluderen: de tweestatenoplossing is dood.”

En dat was het geval met gerenommeerde Israëlische schrijver Abraham Yehoshua die de strijd voor een tweestatenoplossing voor tientallen jaren geleid. Tijdens een vergadering in december 2016 vergadering, legde de president van Israël, Ruby Rivlin, het rapport voor aan  Yehoshua. Na het bestuderen van het rapport vertelde Yehoshua op de radio Kol Israel op 7 december 2016:

“Deze oplossing [twee staten] is niet langer mogelijk. Ik heb meer dan 50 jaren geloofd in deze oplossing, ik heb ervoor gevochten en was er een activist voor. Toen ik, als een intellectueel, de realiteit onder ogen moest zien en mezelf niet moest bedriegen, moest ik mezelf afvragen of deze oplossing werkelijk mogelijk is… Nadat we internaliseerden dat het onmogelijk is om 450.000 kolonisten te deporteren van Area C, zal dat dan ook [onder geen beding] gebeuren. Kunnen we verdelen Jeruzalem? … Het is tijd om na te denken over alternatieve oplossingen. ”

Het rapport volgt de Joodse bevolkingsgroei in het afgelopen jaar en de afgelopen 5 jaren en omvat een toekomstige projectie op basis van de huidige groeicijfers. Baruch Gordon, een onderzoeker van het rapport en stichter van IsraelNationalNews.com, zei vandaag:

“Al jaren hadden beleidsmakers, zowel in Israël als in het Westen, geen idee van  de omvang van de Joodse bevolking in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever). De aantallen werden weggedrukt; de media zwijgen. Dit rapport introduceerde de reële cijfers in het discours. De impact ervan kan niet worden overschat.”