Palestijnse Autoriteit: 85% van de Palestijnen willen de Sharia invoeren

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANSSamen gezellig een dagje zonnen aan zee op het strand van Gaza City, 20 juni 2008; de Palestijnse vrouwen in “badpak” <slik> krijgen al een aardig bruin kleurtje

In Oslo 1993/1994 verkregen de Palestijnen in Judea & Samaria – dankzij de eindeloze goodwill van Israël – een beperkte vorm van zelfbestuur. En in 2005 dwong Israël al haar onderdanen in de Gazastrook op te stappen, waardoor de Palestijnen sindsdien de Strook autonoom besturen. In 2007 verjoeg Hamas in Gaza concurrent Al Fatah  en bestuurt sindsdien héél alleen én met ongemeen harde hand het autonome gebied.

Shariah-Control1

Echter, Arabieren en democratische normen en waarden gaan blijkbaar niet goed samen in de Palestijnse gebieden. Een grote meerderheid van de Palestijnen lijkt thans geneigd om te verzaken aan hun recent verworven vrijheden en opteren thans voor de invoering van de islamitische wet, aka de Sharia. Raar maar waar.

Echter de pro-Sharia meerderheid is verdeeld: de helft van de bevraagden willen een Sharia die samengaat met de burgerlijke wet terwijl de andere helft zegt “Alleen Sharia,” volgens een peiling die vorige maand werd uitgevoerd door het in Ramallah- en Jeruzalem gevestigde Jerusalem Media and Communication Centre (JMCC).

JMCC werd opgericht in 1988 door een Arabische groep journalisten en onderzoekers in de gebieden van Judea en Samaria die tegenwoordig onder de controle staan van de Palestijnse Autoriteit. In haar meest recente enquête werden 1199 willekeurig gekozen bewoners in de PA boven de leeftijd van 18 jaar face-to-face geïnterviewd  De interviews werden uitgevoerd in willekeurig geselecteerde woningen in Gaza, Judea & Samaria en de foutmarge is ± 3 procent.

Meer dan 85% (!) zei dat de Palestijnse Wet omtrent de Persoonlijke Status gebaseerd moet zijn op de principes van de islamitische sharia. De helft van hen zei dat het uitsluitend de sharia moet zijn, terwijl de andere helft zei dat het moet gebaseerd worden op zowel de sharia alsmede het burgerlijk recht. Slechts 14,7% zei dat het zou gebaseerd moeten worden op het burgerlijk recht.