‘Brave Miss World’, het aangrijpende verhaal van Linor Abargil, aka Miss Israël en Miss World 1998


Trailer van ‘Brave Miss World’

In navolging van de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2017 organiseert Mevrouw Christine Defraigne (MR), voorzitter van de Belgische Senaat, op dinsdag 14 maart een screening van de documentaire “Brave Miss World” in de Congreszaal van het Federaal Parlement om 14.30hrs. Een event dat wordt gesponsord door Brussels Airlines en de Israëlische Ambassade te Brussel. De documentaire brengt het aangrijpende verhaal van de Israëlische Linor Abargil, aka Miss Israël 1998, die weken voor haar verkiezing tot Miss World 1998, werd ontvoerd, mishandeld en verkracht.

linorDe thans 37-jarige Abargil (plaatje links) werd in 1980 geboren in Netanya, Israël. In 1998 won zij de Miss Israel verkiezingen en besloot mee te dingen naar de titel van Miss World. Echter zeven weken voor zij tot Miss World 1998 werd gekroond, werd de toen 18-jarige Abargil onder bedreiging van een mes verkracht door haar reisagent, Uri Shlomo Nur, in Milaan, Italië.

Zij meldde de verkrachting aan de Italiaanse autoriteiten, die hem in eerste instantie vrijlieten wegens gebrek aan bewijs. Later meldde zij de verkrachting bij de Israëlische autoriteiten, die een arrestatiebevel voor Shlomo uitgaven en een uitleveringsprocedure opstartte. Nur werd uiteindelijk misleid om terug te keren naar Israël. Hij werd berecht voor verkrachting en werd veroordeeld, met DNA-bewijs dat in zijn auto werd gevonden en dat als basis diende voor zijn veroordeling. Hij werd veroordeeld tot 16 jaar opsluiting in een Israëlische gevangenis.

Na de Miss World verkiezingen trok Abargil terug naar school en studeerde af in rechten. Als advocaat en vrouwenrechtenactviste zet zij zich sindsdien in om slachtoffers van seksueel geweld te ondersteunen en deze veelal verscholen problematiek onder publieke aandacht te brengen. In 2010 huwde Abargil met manager Oren Halfon en bekende zich tot het Orthodoxe Judaisme. In 2012 beviel zij van een tweeling (een zoon en een dochter) en in 2013 van een dochter.

In 2013 werd de film Brave Miss World uitgebracht, een documentaire waarin Abargil het verhaal brengt over haar verkrachting en aansluitend activisme. De film werd geregisseerd en geproduceerd door Cecilia Peck, de dochter van Hollywoodlegende en Oscarwinnaar Gregory Peck (1916-2003). De documentaire werd datzelfde jaar met een Emmy Award genomineerd.

brave