Israëlisch parlementslid: ‘Hamas aanvalstunnels vormen geen strategische bedreiging voor Israël’

tunnel-netwerk

Israëlische ambtenaren in het Veiligheidskabinet en elders verklaarden op zondag 26 februari 2017 dat Hamas momenteel minstens 15 aanvalstunnels heeft uitgegraven die diep onder de grond vanuit de Gazastrook leiden naar Israëlisch grondgebied. Bovendien werden op nauwelijks één maand tijd tot driemaal toe vanuit Gaza raketten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël.

Na het einde van Operation Protective Edge op 26 augustus 2014 verklaarde de legerleiding van het IDF dat het al de aanvalstunnels had vernietigd. Het gaat dus om nieuwe recent uitgegraven tunnels, gebouwd met geld en bouwmaterialen die, geschonken door westerse hulporganisaties, ngo’s, de VN en dozijnen landen, door de Gazaanse terreurgroepen werden geconfisceerd en anders worden aangewend dan waarvoor ze werden bedoeld.

Echter, in Israël zelf lijkt men nogal pragmatisch om te gaan met deze dreiging. Op donderdag 2 maart 2017 stelde Motti Yogev, een parlementslid van de Joods Huispartij (boegbeeld Naftali Bennett), in een interview op het Knesset Kanaal dat de  tunnels die onder leiding van de terreurorganisatie Hamas werden (en nog worden) gebouwd met het doel Israël te infiltreren, geen strategische bedreiging vormen voor de staat Israël.

Het 61-jarige parlementslid Yogev, een gepensioneerde kolonel van het IDF, zei wel dat Israël alles moet doen om de tunnels op te sporen en te vernietigen (search and destroy):

yogev2“Als de voormalige commandant van de Gaza Divisie en afgestudeerd aan het National Security College, kan ik vanuit mijn ervaring zeggen dat de intentie van Hamas met het bouwen van hun tunnels is om hun aanvalseenheden binnen Israël te brengen. Het kan de methode zijn van het uitvoeren van een dodelijke aanval. Vandaar dat we alles in het werk moeten stellen om ze op te sporen en te vernietigen en aldus verhinderen dat Hamas deze methode nog kan gebruiken.

Maar ondanks al de problemen bij het afhandelen van die onderaardse dreiging, vormt dit geen strategische bedreiging. Zelfs als tientallen terroristen erin zouden slagen door te dringen, zullen ze waarschijnlijk geen slachtoffers maken onder ons. En er wordt geen strategische bedreiging vastgesteld voor het bestaan van Israël.”

Hij legde uit wat dan wel een strategische bedreiging zou kunnen zijn:

“Een strategische bedreiging is in essentie een bedreiging die een realiteit creëert die zowel het bestaan [van de staat] ondermijnt alsmede de mogelijkheid van [de staat] om zich te herstellen [van een aanval].

Het volume van het aantal slachtoffers of de omvang van de schade aan de infrastructuur – in die zin zijn [voorbeelden zoals] de nucleaire bedreiging, de cyber-bedreiging, de dreiging van grootschalige  precisie aanvallen jegens mensen of tegen de infrastructuur. Dit zijn strategische bedreigingen.

Vanaf het ogenblik dat we ons bewust zijn van de dreiging die de tunnels vormen en we doen inspanningen om er mee om te gaan, vormen zij geen strategische dreiging. Zij zijn eerder een taktische dreiging waarvan het noodzakelijk is dat die wordt aangepakt.”

Schermutselingen met Hamas
Intussen bericht The Jewish Press hedenochtend dat gisteren, donderdag 2 maart omstreeks 14u30 locale tijd, een IDF eenheid werd beschoten vanuit de Gazastrook. Ondanks verscheidene kogelinslagen in hun voertuig raakte gelukkig niemand gewond tijdens die aanval. Als reactie zette het IDF een jachtvliegtuig en een tank in en nam vervolgens twee stellingen van Hamas in Gaza onder vuur.

Zoals bekend houdt het IDF telkens Hamas terecht verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt in Gaza zelfs als het geschut en eventuele aanslagen van andere Gazaanse terreurgroepen komt. Tenslotte wordt geen enkele granaat of raket vanuit Gaza afgeschoten naar Israël zonder medeweten of op instructie van het Hamascommando.

Raketten
Daarnaast werden de afgelopen 30 dagen nog drie raketten afgevuurd. De laatste raket die vanuit Gaza naar Israël werd afgevuurd explodeerde in een veld ergens ten zuiden van de kuststad Ashkelon in de nacht van woensdag 1 op donderdag 2 maart zonder lichamelijke noch materiële schade te veroorzaken.

Enkele dagen eerder – op maandag 27 februari 2017 werd vanuit Gaza een raket gelanceerd naar het gebied van Sha’ar Hanegev, waar deze insloeg in een open veld. Israëlische tanks reageerden door verscheidene terreurnesten te beschieten en enkele uren later bestookten enkele Israëlische jachtvliegtuigen verscheidene terreurdoelwitten in de Strook.

Ook op 6 februari 2017 werd vanuit het noorden van de Gazastrook een raket afgevuurd die insloeg in open terrein in het gebied van Hof Ashkelon, overigens zonder veel schade aan te richten.