Na de euforie volgt de ontnuchtering: ‘Geen Amerikaanse instemming voor uitbreiding of annexatie nederzettingen’

settle00

Israël’s minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft op vrijdag 17 februari ’17 in een interview op Channel 2 News de Israëliërs gewaarschuwd om hun hooggespannen verwachtingen en hoop in president Donald Trump en de VS te temperen. Een echte koerswijzing inzake de nederzettingen  komt er (voorlopig?) niet. Integendeel. De nederzettingenbeweging blijft voorlopig op haar honger zitten, zoveel is wel duidelijk.

Van een triomfantelijke terugkeer van premier Netanyahu uit Washington, zijn zakken vol met een karrevracht aan concrete toezeggingen, is al helemaal geen sprake. Het blijft dan ook opvallend stil in de Israëlische pers. Er valt namelijk helemaal niks te melden. Trump houdt voorlopig de boot af en wil dat Israël hem volgt en wacht tot “Hij” zijn “grootse plannen” zal ontvouwen omtrent een vredesplan voor Israël’s conflict met de Arabieren en de Palestijnen in het bijzonder.

avigdor-lieberman3Een gefrustreerde maar realistische minister Lieberman wees er dan ook op dat zolang de Trumpregering niet het licht op groen zet voor uitbreiding van de nederzettingen of een eventuele annexatie van Judea & Samaria of zelfs enkel maar het door Israël beheerde deel ervan, aka Area C, waarbij hij uiteraard impliciet verwees naar de plannen van minister Naftali Bennett en zijn aanhang, tot nader order uit te stellen.

Kortom: Zolang wij [Israël dus] de expliciete instemming van Trump niet hebben (en die hebben we op dit ogenblik niét!), kunnen we maar beter niks doen, verklaarde een sip kijkende Lieberman tegenover de Israëlische pers:

“We kunnen niet verder vooruitgaan zonder afspraken met de Verenigde Staten, zowel ten aanzien van de bouw alsook de toepassing van de soevereiniteit, dus ik stel voor dat iedereen wat zou kalmeren.

Wat de annexatie en de bouw in Judea en Samaria betreft, moeten we begrijpen dat dit niet de functie is van verklaringen of pogingen die slechts electorale winst op korte termijn beogen. Dit is in de eerste plaats, een resultaat van een functie van onze afspraken met de Verenigde Staten.

Indien iemand denkt dat u de Israëlische soevereiniteit kunt toepassen over heel Judea en Samaria of in de nederzettingenblokken of onbeperkt kan bouwen, zonder een akkoord met het Witte Huis, dan vergist hij zich.

Terloops: Ook de door Trump aangekondigde verhuis van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat was blijkbaar enkel ondoordachte verkiezingspraat. Niet ernstig dus. Jammer wel.