Israëlische partijen dringen aan op annexatie van Area C in Judea en Samaria

samaria.jpg

Minister van Justitie en parlementslid voro de Joods Huispartij Ayelet Shaked bekritiseerde op donderdag suggesties dat Israël heel Judea en Samaria zou moeten annexeren. Een dergelijke annexatie zou het einde betekenen van Israël als een Joodse staat, omdat de staat wellicht niet in staat zal zijn om het Israëlisch burgerschap uit te reiken aan ca. 2 miljoen Arabieren.

Zij riep tevens op tot grootschalige constructie in Jeruzalem en in Area C, bovenop de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit over Maaleh Adumim. Haar chef, minister Naftali Bennett, heeft bij herhaling opgeroepen voor de annexatie van Area C (zie kaartje onderaan), dat in oppervlakte zowt 60 procent van Judea en Samaria beslaat en waar naar schatting nog zo’n 90.000 Arabieren wonen.

In een interview met Radio 101.5 zei minister Shaked:

Ayelet Shaked“Ik ben het eens met [de Zionistische Uniepartij en oppositieleider Yitzhak] Herzog dat de annexatie van Judea en Samaria zou leiden tot een einde van de Joodse staat. Ik geloof dat dit idee van annexatie van heel Judea en Samaria niet correct is, maar ik geloof dat we Area C moeten annexeren, waar zo’n 450.000 Joden en 90.000 Arabieren wonen. De staat kan zeker het staatsburgerschap toekennen aan nog eens 90.000 Arabieren en Areas A en B zouden deel uitmaken van een regionale Arabische confederatie.”

Eerder had parlementslid Ayelet Nahmias-Verbin van de centrumlinkse partij Zionistische Unie (een alliantie van de Arbeidspartij, Hatnua en de Groenen) verklaard om volgende week een wetsvoorstel in te dienen om Area C in Judea & Samaria te annexeren bij Israël. Een bericht in de Israëlische krant Yediot Aharonot luidde:

“Het wetsvoorstel beoogt het gehele grondgebied te  annexeren zoals dat in de Oslo-akkoorden werd gedefinieerd als Area C. Area C omvat alle nederzettingen in Judea en Samaria, alsook de toegangswegen er naartoe en het grootste deel van de niet-bevolkte gebieden in Judea en Samaria. Het doel van het wetsvoorstel is om de regeringscoalitie een spiegel voor te houden omtrent de manier waarop  zij opereert en de methode van sluipende annexatie aan te vechten die zij hanteert bij gebrek aan reële politieke activiteit.”

De verklarende opmerkingen bij het wetsvoorstel in kwestie lezen:

“De regering heeft sinds haar oprichting geen politieke visie en geen weg gepresenteerd, die tot deze verlamming hebben geleid, zoals de meest recente VN-resolutie bewees, die eens te meer Israël met de rug tegen de muur plaatste. We moeten het gezicht van de overheid die politiek verlamd is, blootleggen en haar vragen: wil de Israëlische regering twee miljoen Palestijnen onder haar controle brengen of wil zij een Joodse en democratische staat behouden? Als de regering en haar ministers de toepassing steunen om het [Israëlische] recht toe te passen in Area C, of bij uitbreiding over heel Judea en Samaria, moet het er tevens de problemen die daarmee samengaan erbij nemen. Dit is niet de formule van [David] Ben Goerion en het is ook niet de formule van [Menachem] Begin.”

Een kaartje van Judea & Samaria, aka de Betwiste Gebieden, van februari 2011

area-c