50 jaar Jeruzalem herenigde en ondeelbare hoofdstad van Israël [1]

moroccan-quarter
Hierboven het Marokkaans Kwartier (Mughrabi Quarter), gebouwd tussen 1898 en 1946, dat nadien compleet verwaarloosd werd door de Arabisch-Jordaanse bezetter om uiteindelijk helemaal te verkrotten. Meteen na de bevrijding werd de krottenwijk met bulldozers platgewalst om plaats te maken voor een groot plein om miljoenen mensen de komende jaren de gelegenheid te bieden de Kotel te bezoeken. [beeldbron: Wikipedia]

kotel-1967Zicht op de Westelijke Muur Plaza aan de Kotel (Klaagmuur) amper een week nadat op 7 juni 1967 Jeruzalem werd bevrijd. Enkele weken later, op 27 juni 1967, werden bij parlementair decreet (de Knesset) de grenzen van Jeruzalem hertekend en de stad na 19 jaren Jordaanse bezetting opnieuw herenigd. [beeldbron: Dan Hadani/National Library of Israel].

jerusalem-1967-60
Juni 1967. De opruimingswerken aan de Kotel zijn inmiddels flink opgeschoten en de krotten van het Marokkaans Kwartier zijn bijna zo goed als verdwenen. De aanleg van de vernieuwde Plaza kan beginnen met het uiteidelijke resultaat op het plaatje hieronder.

jeruzalem-kotel

Hieronder zoals het vroeger was: de nauwe bidruimte aan de Kotel (Klaagmuur) omstreeks 1920

kotel05