Terroristenleider Yahya Sinwar van Hamas wordt de nieuwe leider in de Gazastrook

yahya-sinwar

Hamascommmandant van de Qassam Brigades, Yahya Sinwar, bij zijn vrijlating in 2011 in de bus die hem terug naar Gaza bracht waar hem een groots onthaal wachtte…

Hamas heeft onlangs tijdens interne verkiezingen een nieuwe extremistische figuur gekozen afkomstig uit de Qassam Brigades, als nieuwe premier en leider in de Gazastrook, berichtte J-Post gisteren.

Yahya Sinwar, een van de twee militaire leiders in het Politburo van Hamas, zal de huidige premier in Gaza vervangen, Ismail Haniyeh, die op zijn beurt werd aangeduid om Khaled Meshaal te vervangen als voorzitter van het Politburo. Khalil al-Hayya, een ander lid van het Politburo en parlementslid, werd verkozen als vice-premier in Gaza.

De 55-jarige Sinwar is geen onbekende in Israël, integendeel. In 1989 werd hij veroordeeld tot vier maal levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid in de moord op tientallen Palestijnse collaborateurs met Israël.

Na slechts 22 jaar opsluiting in een Israëlische cel, kwam hij in oktober 2011 vervroegd vrij (plaatje hierboven) als deel van de gevangenenruil waarbij 1027 Palestijnse terroristen en massamoordenaars, die collectief 569 Israëliërs hebben vermoord, vervroegd werden vrijgelaten in ruil voor één enkele Israëlische soldaat, met name korporaal Gilad Shalit die in 2006 werd ontvoerd en ruim 5 ¼ jaar gegijzeld werd door Hamas.

Na zijn vrijlating nam Sinwar al zijn vroegere functies weer op waarbij hij meteen zijn vrijlatingsvoorwaarden schond. Hij speelde een belangrijke rol tijdens Operation Pillar of Defense in november 2012, maar vooral tijdens Operation Protective Edge in 2014 toen hij een van de belangrijkste militaire leiders was die de operaties leidde en tijdens de indirecte onderhandelingen met Israël bij het Hamas leiderschap aandrong op hogere eisen voor een permanent staakt-het-vuren.

Met deze nieuwe Palestijnse hardliner aan de top van Hamas in de Gazastrook wordt in Israël gevreesd op een nieuwe gewapende confrontatie. Parlementslid Avi Dichter, een voormalige chef van de Shin Bet (de Israëlische geheime dienst), zei op maandag dat met de verkiezing van Sinwar een nieuw conflict tussen Israël en Hamas wellicht vroeger zal uitbreken dan eerst werd verwacht: “De boodschap die we hier moeten begrijpen is dat we onze mogelijkheden moeten versterken om de Hamas infrastructuur in Gaza te vernietigen, omdat ze die sneller dan we dachten zullen gaan gebruiken.”

Sinds het bestand met Israël eind augustus 2014 inging bereid Hamas een nieuw offensief voor tegen Israël. Met dat doel investeert Hamas massief in de bouw en of herstelling van smokkel- en aanvalstunnels en om Gaza’s wapenarsenaal aan raketten en mortiergranaten weer aan te vullen. Volgens Israëlische schattingen investeert Hamas jaarlijks ongeveer 25,7 miljoen dollars in het smokkelen van materialen om wapens te produceren en aanvalstunnels te graven.

Bovendien worden door Hamas schaamteloos hulpgoederen en -fondsen achterover gedrukt, waaronder duizenden tonnen bouwmaterialen en cement bedoeld voor de wederopbouw, om ipv. te worden gebruikt voor de aanleg van een netwerk van aanvaltunnels. Deze tunnels die soms erg diep doordringen onder Israëlische bodem, zijn bedoeld om verrassingsaanvallen te plegen alsook Israëlische burgers en soldaten te ontvoeren om ze nadien te gebruiken als pasmunt om gevangen Palestijnse terroristen weer vrij te krijgen zoals destijds met Gilad Shalit het geval was.