Minister Hotovely roept op om geleidelijk soevereiniteit toe te passen in Judea & Samaria

postersDe Women in the Green beweging heeft doorheen heel Judea en Samaria posters opgehangen waarin premier Netanyahu wordt opgeroepen om het soevereiniteitsplan te verdedigen tijdens zijn ontmoeting op 15 februari 2017 met de Amerikaanse president Donald Trump. Op de posters staat in het Hebreeuws geschreven: “Premier, ga in vrede en kom terug met soevereiniteit!” [beeldbron: Arutz Sheva]

Israël’s onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely (Likoedpartij) drukte op zondag 12 februari 2017 de hoop uit dat premier Binyamin Netanyahu geleidelijk aan de soevereiniteit zal uitroepen over Judea and Samaria, het feitelijke hartland van Israël.

Minister Hotovely, die sprak op het Vierde Soevereiniteits Conferentie van de vrouwenorganisatie Woman in Green, zei volgens een bericht in de Israëlische krant Arutz Sheva:

“In de jaren dat we de soevereiniteit niet durfden vragen, hebben we verloren. We verloren rechtvaardigheid, waarheid, het Israëlische verhaal. In de jaren dat we de wereld vertelden dat we de kwestie in een compromis kunnen oplossen, omdat we een vredelievende natie zijn, hebben we ons niet geëngageerd in een strijd voor gerechtigheid in Israël.

Wie niet gelooft in het recht om zich te vestigen in Shilo, Beit El en Eli heeft ook niets te zoeken in Tel Aviv, Herzliya en Rishon Lezion. We leerden op harde wijze dat je het land niet kan verdelen. We ontwortelden Gush Katif en in ruil kregen we het vreselijke Gaza, dat slecht is voor zowel de Israëliërs en Palestijnen.”

Verwijzend naar een ontmoeting die zij verleden week had met Netanyahu, maande zij de premier aan om de Israëlische soevereiniteit in de ‘nederzettingen’ uit te roepen:

israel_map“From the River to the Sea, Israel will be Free!”

“Dat kan op een geleidelijke manier gebeuren, te beginnen met het grotere gebied van Jeruzalem en van daaruit  de Israëlische wet invoeren op de volledige nederzettingen onderneming en later de soevereiniteit van de zee tot aan de Jordaan, maar om dat zo uit te voeren vereist dit eenheid en geen onderlinge wedijver om wie meer rechtser is dan de andere.

Wij vertegenwoordigen een half miljoen mensen die willen dat de wet die op hen van toepassing is de Israëlische wet is en niet het Civiele Bestuur en het militaire regime. Het zijn de ‘kolonisten’ die in feite onder de bezetting leven en het is tijd om de bezetting te beëindigen.”

Hotovely merkte op dat, hoewel de Iraanse kwestie een belangrijke zaak is die Netanyahu deze week moet bespreken tijdens zijn ontmoeting met president Donald Trump, “het belangrijk is om de wereld te vertellen waarom we hier zijn, want als we onze waarheid te vertellen, zullen we overal om ons heen stabiliteit hebben.”