Trump’s buitenland ministerie erkent impliciet Jeruzalem als Israël’s hoofdstad in intern document

jeruzalem-1919aJeruzalem in 1919 ten tijde van de Ottomaanse (Turkse) bezetting, toen haar Joodse, Christen en Arabische inwoners gewoon allemaal ‘Palestijnen’ werden genoemd. Na 1948 noemden de Joden zich Israëliërs en begonnen de Arabische inwoners om politieke motieven zich stilaan de aanduiding ‘Palestijnen’ toe te eigenen. Die term kreeg pas als dusdanig naamsbekendheid nadat op 2 juni 1964 in Caïro op initiatie van de Arabische Liga de PLO (Palestijnse Bevrijdings Organisatie) werd gesticht met als doel Israël te heroveren via de gewapende strijd.

De Trump regering breekt met de traditie van Obama’s regering door in een officeel document van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jeruzalem te erkennen als een deel van Israël, bericht The Algemeiner op vrijdag 10 februari 2017. En de New York Times mistte, typisch, volledig het nieuws, door liever geobsedeerd naar Israël’s nederzettingenbeleid te focussen en de Trump regering onnauwkeurig te portretteren als een aanhangsel van de Arabische vorsten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken refereert naar “Israël, Jeruzalem” in een opgesomde lijst (plaatje hieronder) van landen en hun respectievelijke hoofdsteden zoals “Egypte, Cairo,” “Libanon, Beiroet” en “Irak, Bagdad” — die verscheen in een bijlage van een obscuur regeringsdocument — een rapport van de inspecteur-generaal van het Buitenland ministerie die een overzicht geeft van de Middle East Broadcasting Networks (MBN).

MBN is een organisatie die openbare radio uitzendingen verzorgt in het Midden-Oosten waarvan haar werknemers overzee worden bezoldigd door de Amerikaanse regering. Hoewel het 20 bladzijden tellend document, gedateerd februari 2017, in eerste instantie werd gelabeld als “gevoelig maar niet-geclassificeerd” en bestemd voor intern gebruik in het Buitenland ministerie, werd het document deze week door het departement openbaar verspreid via een e-mail lijst met inbegrip van The Algemeiner.

funding