Israël berispt België omtrent haar openlijke steun aan anti-Israël ngo’s Breaking the Silence en B’tselem

ngoBelgië financiert vele binnen- en buitenlandse ngo’s en ook diegenen die in Israël zelf actief zijn, die allen hezelfde gemeenschappelijk doel delen met name het imago van Israël te besmeuren op het internationale forum en de soevereiniteit en het bestaansrecht van de Joodse staat te ondermijnen.

De Belgische premier Charles Michel was voor een 3-daags bezoek in Israël en in de Palestijnse gebieden. Maar dat bezoek kreeg op het einde een wrange nasmaak. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken laat thans Olivier Belle, de Belgische ambassadeur voor België, thans bij zich op het matje komen om openlijk protest aan te tekenen voor de steun die België verleent aan de anti-Israëlische ngo’s Breaking the Silence en B’Tselem en het gedrag te contesteren van premier Michel op het einde van diens bezoek.

Breaking the Silence, een extreemlinkse anti-Israël ngo, bestaat uit voormalige Israëlische soldaten en officieren en wordt gesponsord door Europese regeringen waaronder dus ook België. BtS verzamelt getuigenissen van IDF soldaten die getuige waren van schendingen van de mensenrechten tijdens hun militaire dienst in de Palestijnse gebieden. De rapporten van Breaking the Silence worden algemeen beschouwd als oneerlijk, onbetrouwbaar en gezien als deel van een campagne die tracht om overzee het imago van Israël te beschadigen.

Hoewel premier Netanyahu aan België duidelijk gevraagd had om op te houden met de genoemde anti-Israël ngo’s financieel te bedruipen, had Michel enkele uren later in zijn hotel toch een ontmoeting met vertegenwoordigers van BtS en B’tselem. Deze diplomatieke miskleun van premier Michel zette uiteraard meteen kwaad bloed bij Israël.

The Jerusalem Post bericht dat het kantoor van de premier heeft gezegd:

“Israël neemt de bijeenkomst bijzonder kwalijk die de Belgische premier Charles Michel vandaag had met de leiders van Breaking the Silence en B’Tselem tijdens zijn bezoek aan Israël. Initiatieven zijn aan de gang van de Belgische openbare aanklager die voorname Israëliërs, waaronder Tzipi Livni en IDF officieren, wil aanklagen [voor vermeende oorlogsmisdaden]. De Belgische regering moet beslissen of het van richting wil veranderen of dat het wil doorgaan op deze anti-Israël koers. Premier Netanyahu heeft opdracht gegegeven om de wetgeving aan te passen om aldus te verhinderen dat anti-Israël ngo’s die IDF soldaten willen beschadigen, nog langer vanuit het buitenland worden gefinancierd.”

Premier Netanyahu had eenzelfde verzoek gesteld aan de Britse premier Theresa May, toen de twee elkaar ontmoetten in Londen op zondag om de financiering te stoppen voor wat hij noemde non-profit organisaties die “vijandig staan tegenover Israël.” May beloofde dat zij een onderzoek zou heropenen naar de aanpak van Groot-Brittannië mbt. de financiering van de bewuste NGO’s. Netanyahu zei tegen verslaggevers die hem vergezelden op een officieel bezoek aan het Verenigd Koninkrijk: “Ik gaf hen [de Britten] de [namen] van de verschillende NGO’s die door de regering van Groot-Brittannië worden gefinancierd waaronder Breaking the Silence en ik vroeg haar om te stoppen met hen te financieren,” zei Netanyahu volgens The Times of Israel.

Meer info over de bewuste anti-Israël ngo’s en door wie ze worden gefinancierd op de site van NGO Monitor: B’tselem [hier] en Breaking the Silence [hier].

Ontmoeting van premier Michel met vertegenwoordigers van BtS en B’tselem:

michelisrael