De viering van de 50ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog komt snel dichterbij

newman-kotel73
Deze namiddag heb ik in de Kringloopwinkel in de Kroonstraat te Borgerhout (Antwerpen) een leuk origineel schilderijtje op de kop getikt voor amper 7 euro. Het gaat om een olieverfschilderij van een zekere I. Newman, gedateerd november 1973. Een zestal orthodoxe Joden en een IDF soldaat maken een vreugdedans aan de Kotel (Klaagmuur) in Jeruzalem. Dit ter gelegenheid van de herovering van Oud Jeruzalem op de Arabieren.

De Jordaniërs hadden Jeruzalem en de Joodse heilige plaatsen in 1948 veroverd, hielden de Joodse hoofdstad 19 jaar lang bezet en hadden de stad zelfs illegaal geannexeerd. Dit werk van Newman is duidelijk geïnspireerd op de gebeurtenissen tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. En ja hoor, zie maar onderstaande foto uit The Jerusalem Post, haast identiek hetzelfde beeld! [beeldbron: Werner Braun/J-Post Archives].

Lees ook op deze blog: De dansende man [bij de bevrijding van Jeruzalem] van 21 mei 2010.

Terwijl de 50ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog snel dichterbij komt (binnen 4 maanden reeds!), maakt het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken zich op voor de gebeurtenissen die de “terugkeer van Israël markeren naar zijn historische hart” in Judea en Samaria zullen herdenken als het directe resultaat van de oorlog in juni 1967.

Eerder deze maand heeft onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely een bijeenkomst gehouden met het ministerie van Buitenlandse Zaken om de gebeurtenissen beginnen plannen die de Joodse band met Judea en Samaria zullen onderstrepen. Dit zal gebeuren door middel van evenementen te laten plaatsvinden op historische plaatsen zoals aan de Grot van de Patriarchen in Hebron en Tel Shiloh in Shiloh. Uiteraard zal de hereniging van Jeruzalem het absolute hoogtepunt worden van de vieringen.

Zesdaagse Oorlog 5 t/m 10 juni 1967newman2

Hieronder een andere plaatje van dansende Joodse burgers en soldaten aan de Kotel (Klaagmuur) , 2 juli 1967 en daaronder een panoramisch zicht op de stad in 1967 [beeldbron: The Six Day War.org]

wall1967a

jerusalem-1967-60

 

 

Advertenties