Amerikaanse minister Mattis: ‘Iran is grootste sponsor van het wereldwijde terrorisme’

iran-dealTerwijl de halve wereldbol door het lint gaat telkens wanneer Israël het waagt om wat Joodse huizen bij te bouwen voorbij de ‘pre-1967 lijn’, kunnen de islamistische boeven en échte mensenrechtenschenders ongestoord hun gang gaan in het Midden-Oosten

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft op zaterdag 4 februari scherp uitgehaald naar het regime in Iran dat hij beschreef als “de grootste overheidssponsor van het wereldwijde terrorisme.” Iran’s  “wanbeleid en wangedrag” zou moeten aangepakt worden, zei Mattis, die deze uitspraken deed een dag nadat de Verenigde Staten nieuwe sancties heeft opgelegd aan Iran omwille van het testen van zijn nieuwste ballistische raket.

Minister Mattis, die in Japan was om er veiligheidskwesties te bespreken zei:

“Wij hebben een verantwoordelijkheid met de rest van de naties om in dit verband absoluut duidelijke taal te spreken tegen Iran. Het is niet goed om het te negeren. Het is niet goed om het te verwerpen. De recente spanningen met Iran rechtvaardigen niet een toename van het aantal Amerikaanse soldaten in het Midden-Oosten. Wij hebben altijd de mogelijkheid om dit te doen, maar op dit moment denk ik niet dat het nodig is.”

Op vrijdag heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën nieuwe sancties aangekondigd tegen 25 personen en bedrijven die verbonden zijn met het ballistische raketprogramma van Iran en die het “Quds Leger” van de Iraanse Revolutionaire Garde ondersteunen.

iran4Het enige doel van Iran’s queeste om nucleaire wapens te verwerven is de vernietiging van Israël

De sancties kwamen in reactie op de test met een ballistische raket die door Iran vorige week werd uitgevoerd en die in strijd is met de VN-resolutie 2231, waarin Iran zich ertoe verbonden heeft om acht jaar lang geen testen uit te voeren met ballistische raketten en van kracht werd nadat de nucleaire deal die tussen Iran en zes wereldmachten werd ondertekend, in werking was getreden. Iran blijft dit halstarrig ontkennen.

Iran is één van de zeven moslimlanden waarvan de migratie naar de Verenigde Staten tijdelijk werd opgeschort door Trump’s regering in de strijd tegen de islamistische terreur. “Niét alle moslims zijn terroristen, maar al de recente terreuraanslagen werden wel uitgevoerd door moslims,” luidt de redenatie achter dit besluit. Echter, een rechtbank heeft dit besluit tijdelijk opgeschort.

Ook België heeft momenteel sores met het Iran regime. “Een Iraanse professor die voor de Vrije Universiteit Brussel (VUB) werkt, is bij een bezoek aan zijn thuisland opgepakt en ter dood veroordeeld. Ahmadreza Djalali wordt beschuldigd van collaboratie met vijandelijke staten”, berichtte De Morgen op 3 februari 2017. Als ‘vijandelijke landen’ worden in die context de Verenigde Staten en Israël genoemd. De 45-jarige wetenschapper, die sinds 25 april 2016 in de Evin gevangenis zit opgesloten, is sinds 26 december in hongerstaking.

Die gevangenis bevindt zich in Evin, ten noordwesten van Teheran. Deze gevangenis heeft een aparte vleugel voor politieke gevangenen waar mensen worden vastgehouden van voor en na de Islamitische Revolutie van 1979. Omwille van het grote aantal intellectuelen die er worden vastgehouden kreeg de gevangenis de bijnaam “Evin Universiteit”.

ahmadreza-djalaliEen petitie om zijn vrijlating te bekomen kan u hier ondertekenen. Reeds 45.558 mensen ondertekenden deze petitie met als boodschap: Hassan Rouhani: Urgent: Justice and Freedom for Ahmadreza Djalali, MD…