Rapport Freedom House 2017: Israël is de enige vrije staat in het Midden-Oosten

freehouse17aIsraël was ook over heel 2016 een lichtbaken van hoop temidden de grauwe duisternis die over het Midden-Oosten hangt. Met een score van 80/100 is het nog steeds de voorpost van de vrije wereld in het Midden-Oosten…  [beeldbron: Freedom House]

Burgerlijke en politieke vrijheden worden wereldwijd bedreigd en werden teruggedraaid bij de stichtende democratieën van de wereld, verklaarde Freedom House op woensdag 1 februari 2017 in haar jaarverslag, aldus een bericht in The Jerusalem Post.

Israël blijft het enige vrije land in het Midden-Oosten, met een score van 80 op een schaal van 100. Dat steekt gunstig af vergeleken met gedeeltelijk vrije landen in de regio, zoals Turkije (38), Jordanië (37) en Koeweit (36) en met de landen die ‘niet vrij’ geachtworden zoals Irak (27), Iran (17), Saoedi-Arabië (10) en Syrië (-1), onder alle andere midden-Oosten landen. Vergelijk bv. met de Benelux landen: België (95), G-H Luxembourg (98) en Nederland (99/100). De Sacbdinavische landen scoren allen 100/100.

Ook in Judea & Samaria (aka de Westbank) waar de PA van Mahmoud Abbas de plak zwaait wordt met een score van 28/100 bij de ‘niet vrije’ landen opgelijst en dat is niet de schuld van Israël. Gaza wordt niet eens apart vermeld maar de situatie inzake burgerlijke vrijheden daar kan het best vergeleken worden met dictatuurstaten zoals het soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran.

ungaFreedom House berekent zijn scores op basis van een complexe methodologie van politieke rechten indicatoren en 15 burgerlijke vrijheden indicatoren – zoals verkiezingen, politiek pluralisme en participatie en het functioneren van de overheid – evenals vrijheid van geloof, de rechtsstaat en een aantal andere absolute principes van liberale democratieën geschetst door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van 10 december 1948 (UNGA Resolutie 217A).

De algemene bevindingen van het rapport ogen grimmig en waarschuwen voor “populistische en nationalistische krachten die aanzienlijke opgang maken in de democratische staten.”

Dit rapport markeert het 11de opeenvolgende jaar van de daling van de wereldwijde vrijheid. “Er waren tegenvallers in politieke rechten, burgerlijke vrijheden, of beide, in een aantal landen die als “vrij” worden beoordeeld door het rapport,” merkt Freedom House op “met inbegrip van Brazilië, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Polen, Servië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Spanje, Tunesië en de Verenigde Staten.”

Opmerkelijk is ook de situatie in de Kaukasus. De Republiek Georgië is daar met een score van 68/100 de meest “vrije” staat in het gebied. Op de voet gevolgd door haar buurlanden Oekraïne (61), Armenië (45), Abchazië (41), Turkije (38), Nagorno-Karabach (33), Rusland (20), Iran (17), Azerbeidjan (14), Zuid-Ossetië (11) en de Krim (9). Zoals bekend werden de Georgische provincies Abchazië en  Zuid-Ossetië met geweld bezet en de facto geannexeerd door Rusland evanals de Krim in de Oekraïne.

 

freedom2017