‘Illegale’ buitenpost Amona in Samaria met geweld ontruimd door Israëlische leger en politie

amona3Amona, Mateh Binyamin, Samaria, woensdag 1 februari 2016. Israëlische politie en leger ontruimen met geweld de voorpost Amona. Zowat 40 gezinnen worden manu militari uitgezet en moeten een andere bestemming zoeken [beeldbron: Marc Israel Sellem/J-Post]

Vandaag is de uitdrijving begonnen van de inwoners van de buitenpost Amona in Samaria die daar meer dan twintig jaar geleden werd gesticht (1995).  Verscheidene honderden Israëlische soldaten en politeagenten zijn deze woensdagochtend begonnen met de evacuatie van de resterende 40 Joodse gezinnen.

Honderden activisten stonden de Israëlische veiligheidsdiensten op te wachten en barricadeerden de huizen van de getroffen gezinnen. Activisten gooiden met stenen naar de ongewapende strijdkrachten toen zij begonnen met de ontruiming van Amona. Ze dienden voor elke centimeter slag te leveren. Meer dan 15 activisten werden gearresteerd en minstens 15 anderen gewond, toen gevechten uitbraken tussen activisten en veiligheidskrachten.

Ook binnen Israël zijn velen het niet eens met het opdoeken van Amona, onder hen ook vele politici. “De evacuatie van de buitenpost Amona op de Westelijke Jordaanoever zal eventueel leiden tot de applicatie van Israëlische soevereiniteit over de hele Westelijke Jordaanoever,zei minister van Opvoeding, Naftali Bennett (Joods Huispartij/Bayit Yehudi), op woensdag in de Knesset. Bennett vertelde het plenum ondermeer:

“Vanop de ruïnes van Amona zullen we een nieuwe nederzetting bouwen. Van de wrakstukken zullen we peuterspeelzalen in heel Judea en Samaria inrichten. Uit de juridische nederlaag zullen we een nieuwe wettelijke regeling putten die al de nederzettingen zal reguleren en vanuit dit verlies zullen we beginnen met het instellen van de soevereiniteit van de staat Israël in heel Judea en Samaria. Het ‘nederzettingen wetsvoorstel‘ dat volgende week zal worden aangenomen zal een einde maken aan dit juridische verdringingssysteem.”

Bennett gaf toe dat de uitkomst van het dispuut vooraf was bepaald:

naftali“Wij zijn met deze campagne begonnen toen we een definitieve dwingende uitspraak van Hooggerechtshof voor ons hadden liggen. We kwamen naar Amona, keken in de ogen van de bewoners en vertelde hen dat we wisten dat deze campagne tegen alle verwachtingen in niet zou slagen. Maar we gaven niet op.

De bewoners van Amona zijn helden. Meer dan 20 jaren woonden ze daar op die berg, onder zware fysieke omstandigheden – de stormen van de winter en de hitte van de zomer, terwijl ze geconfronteerd werden met bedreigingen voor hun veiligheid tijdens de intifada. Ze deden dat niet voor eigen winstbejag maar in het belang van het volk en het land.”

Bennett herhaalde de oproep om zich te onthouden van geweld tijdens de evacuatie van de nederzetting. “Niemand mag iemand anders pijn doen. Het belangt iedereen aan van alle kanten,” zei hij. Bennett citeerde uit het populaire Israëlische lied ‘Ein Li Eretz Acheret‘ van Ehud Manor: “Ik heb geen enkel ander land zelfs als mijn land in brand staat”. Hij voegde hieraan toe: “Wij hebben geen andere soldaten, geen andere politieagenten, geen ander IDF. Bewoners van Amona – het volk staat aan uw zijde.”

Minister voor Openbare Veiligheid, Gilad Erdan (Likoedpartij), riep eveneens de bewoners van Amona op om geen geweld te gebruiken:

“Dit is een moeilijke en triestige dag voor het Israëlische volk. Het is een dag waarop wetshandhavingsinstanties wordt gevraagd om de beslissing van de Hoge Raad uit te voeren die de sloop van de een nederzetting heeft bevolen die met hulp van de staat werd opgericht.

Ik roep alle mensen op [de Amona buitenpost] om politieagenten en veiligheidstroepen hun taken te laten uitvoeren. Ik roep de Knesset en publieke leiders op om geen verklaringen af te leggen die olie op het vuur zou kunnen strooien. Die soldaten en politieagenten werden door ons gestuurd en we zullen geen geweld aanvaarden.”

amona4Amona in Binyamin, Samaria, 28 april 2013 [beeldbron: Wikipedia]