Premier Netanyahu feliciteert Trump voor zijn plan om een muur te bouwen; Mexico boos op Israël

tijuana-muurAan het strand van Tijuana, Mexico, 22 oktober 2006. De veiligheidsmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico werd tijdens de legislatuur van de Democratische president Bill Clinton in 1994 voltooid. De muur is zowat 930 kilometers lang. Dat is minder dan eenderde van de totale lengte van de Mexicaans-Amerikaanse grens (3.145 km.) Bovendien zit de muur vol gaten en is zo lek als een zeef. Trump gaat deze nu vervangen en doortrekken over de hele lengte [beeldbron: Wikipedia]

Op zaterdagavond 28 januari 2017 reageerde premier Benjamin Netanyahu in een tweet aan Donald Trump omtrent de bekendmaking dat de nieuwe president een solide muur gaat bouwen langsheen de grens van de Verenigde Staten met Mexico.

Premier Netanyahu twitterde (hieronder het origineel in het Engels): “President Trump heeft gelijk. Ik heb een muur gebouwd langsheen de zuidelijke grens van Israël. Het stopte al de illegale immigratie. Groot succes. Groot idee.”

tweet-ben

De tweet van de premier kon uiteraard op de nodige belangstelling rekenen. Drie dagen later werd deze meer dan 50.000 keer retweeted en meer dan 100.000 keer ge-liked. In eigen land en in het buitenland en in het bijzonder in Mexico, zorgde deze uitspraak voor heel wat commotie.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray eiste van premier Binyamin Netanyahu verontschuldigingen en zei dat deze tweet “aanvoelde als een agressieve daad” en voegde eraan toe: “Wij hopen dat de Israëlische regering de gevoeligheid zal hebben om de verklaring van Netanyahu’s te corrigeren.”

De Israëlische ambassadeur aan Mexico, Yoni Peled, werd door het Mexicaanse buitenlandministerie op het matje geroepen om uitleg te verschaffen over de tweet. Het ministerie gaf zaterdagavond een verklaring uit waarin de tweet van de premier werd veroordeeld:

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegenover de regering van Israël, via zijn ambassadeur in Mexico, haar diepe verbazing, afwijzing en teleurstelling geuit over het bericht van premier Netanyahu’s op Twitter omtrent de aanleg van een grensmuur. Mexico is een vriend van Israël en moet als zodanig worden behandeld door de minister-president.”

Premier Netanyahu bagatelliseerde de zgn. crisis in de Israël-Mexico relaties, zeggende dat de media de kwestie buiten proportie had opgeblazen en dat hij enkel had gereageerd op de lof die president Trump eerder had geuit ten opzichte van het hekken dat Israël had gebouwd aan haar zuidelijke grens met Egypte en hij zei hierover:

“President Trump prees het hek dat onder mijn leiding werd gebouwd op onze grens met Egypte. Hij zei dat het bijna volledig de illegale infiltratie in Israël had gestopt. En ik zei in reactie dat hij gelijk had. En in reactie retweeted hij de dingen die ik zei. De media commentatoren hebben het opgeblazen.”

Ook in eigen land wordt de premier door de Israëlische media het vuur aan de schenen gelegd. Hij beschuldigde de media van hypocrisie en zei:

“Dezelfde commentatoren zeiden eerder dat ik moest verzaken aan het bewaren van de veiligheid van Israël ter wille van het onderhouden van een goede relatie met de vorige president [Obama] die toen in het Witte Huis was. En nu zeggen ze dat ik Mexico hebben gekwetst en onze relaties met hen verpestte.

Wie sprak er over Mexico? We hadden een goede relatie met hen en we zullen doorgaan [om een goede relatie met Mexico te hebben]. Zelfs als we een echt dispuut met hen hebben, en geen denkbeeldig zoals hun stemgedrag in de UNESCO[] aantoonde.

Maar de media foocussen zich nu op dit om de aandacht af te leiden van het belangrijkste punt en dat is het enorme succes van het hek dat we in het zuiden bouwden, die de illegale infiltratie heeft beteugeld. Het was een groot succes en de president weet dat.”

[] Op 18 oktober 2016 heeft het uitvoerend comité van UNESCO het besluit geratificeerd om de band van de Joodse geschiedenis met de Tempelberg in Jeruzalem uit te vagen. Ook Mexico stemde vóór deze controversiële resolutie. Niet echt een “vriendschappelijk” gebaar tav Israël en duidelijk in tegenspraak met wat het buitenlandministerie hierboven officieel beweert.

De bewuste resolutie werd aangenomen op initiatief van de Palestijnen en kreeg de steun van voornamelijk islamitische landen. Voortaan mag volgens UNESCO enkel naar de Tempelberg en de Klaagmuur worden gerefereerd met haar Arabische namen. Bovendien werd Israël veroordeeld als zijnde een “bezetter van Jeruzalem” en negeerde Joodse én christelijke banden met de Oude Stad, haar heilige plaatsen en dat de Tempelberg – de heiligste plek van het judaïsme, waar de Eerste en de Tweede Tempel stonden – alleen heilig is voor moslims.

eilatwallEilat, in het zuiden van Israël. De muur tussen Israël en Egypte. De muur, in feite een hekken, is zo’n 245 km lang. Linksboven een controletoren aan de Egyptische kant van de grens. De muur werd voltooid in december 2013 en bedoeld om de illegale immigratie vanuit Afrika tegen te gaan. In 2012 waren er nog 9.570 burgers uit verscheidene Afrikaanse landen illegaal Israël binnen getrokken. In de eerste zes maanden van 2013 waren dat er slechts 34 nadat het belangrijkste deel van de muur was voltooid [beeldbron: Wikipedia]