Verenigde Naties herdenken vandaag de Holocaust

holocaust-dagDe Holocaust: nooit vergeten – nooit vergeven
De nachtmerrie van elke antisemiet in de wereld:
de Gewapende Jood die van zich afbijt als het moet

Vandaag 27 januari 2017 is het 72 jaar geleden zijn dat KZ Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door het Rode Leger. Op 1 november 2005, werd door de Verenigde Naties (VN Resolutie 60/7) deze datum van 27 januari uitgeroepen als International Holocaust Remembrance Day. Na meer dan zestig jaar stilzwijgen over de Holocaust binnen de door de Arabische landen gedomineerde Verenigde Naties, besloot de belangrijkste en meest gekende internationale organisatie van de wereld, eindelijk om haar stem te laten horen. Beter laat dan nooit, toch? [diepe zucht…]

In Israël wordt de Holocaust – meer correct Shoah of Judeocide – al veel langer herdacht. Op 12 april 1951 nam de Knesset (het Israëlische parlement) de Yom Hashoah wet aan (voluit: Yom Hashoah U’Mered HaGetaot, ned.: Holocaust en Getto Revolte Herdenkingsdag) die sindsdien elk jaar wordt herdacht volgens de Joodse kalender op de 27ste dag van de maand Nissan. Die naam werd later gewijzigd in Yom Hashoah Ve Hagevurah (Dag van de Verwoesting en het Heroïsme) en later gemakkelijkheidshalve verkort naar Yom Hashoah. Yom Hashoah wordt dit jaar in Israël  herdacht op maandag 24 april 2017.


BTS + Aerial video of Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau
VIDEO: Indrukwekkende beelden door een drone boven Auschwitz . .