153 bouwvergunningen uitgereikt in Jeruzalem en 11.000 anderen nog onderweg!

gilo24Premier Netanyahu met op de achtergrond tegenover de wijk Gilo in zuidelijk Jeruzalem

Het gemeentebestuur van Jeruzalem verleende op dondernamiddag 26 januari 2017 haar uiteindelijke goedkeuring aan de bouw van 153 woningen in de wijk Gilo in zuidelijk Jeruzalem, een gebied dat zich voorbij de Groene Lijn van april 1949 (aka de pre-1967 lijn) bevindt alwaar Joodse woningbouw onder druk van de Obama regering streng werd beperkt.

In een gesprek met het AFP, zei stadswethouder en vervangend burgemeester van Jeruzalem Meir Turgeman dat het aantal bouwvergunningen dat door het gemeentebestuur werd uitgereikt, aanzienlijk is toegenomen sinds de inauguratie van president Donald Trump. “Het gaat hier niet om nieuwe bouwvergunningen maar projecten die de voorbije jaren werden bevroren als gevolg van druk die de regering-Obama op Israël uitoefende,” zei Turgeman.

In de dagen sinds de inauguratie Trump, heeft Turgeman beloofd om het aantal woningen massaal uit te breiden die door de gemeente werden goedgekeurd. “Ik ga de komende maanden duizenden vergunningen afleveren voor de bouw van woningen in Jeruzalem,” zei Turgeman. In het bijzonder, heeft Turgeman gezegd dat maar liefst de bouw van 11.000 woningen in wijken in Oost-Jeruzalem zouden worden goedgekeurd, na acht jaar van gelimiteerde bouw.

Eerder had premier Netanyahu, na een telefonisch onderhoud met president Trump afgelopen zondag, de bouw aangekondigd van 566 nieuwe huizen in en om Jeruzalem en een dag later nog eens de bouw van ca. 2500 woningen in een reeks Israëlische gemeenschappen verspreid in heel Judea en Samaria, terwijl de VS zich openlijk onthield van elke commentaar die volgde in de VN Veiligheidsraad en in het Palestijnse leiderschap.