NGO Monitor bericht: ‘Europese Unie financiert dozijnen BDS boycot-Israël groepen’

ngo2

De Europese Unie financiert tientallen projecten die zich hebben toegelegd op de vernietiging van Israël, volgens een nieuw rapport van de NGO Monitor, aldus een bericht in The Jewish Press van 23 januari 2017.

Het rapport, dat op maandag jl. werd gepubliceerd, stelt dat…

“[…] de Europese Unie is de grootste donor aan niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) die actief zijn in het Arabisch-Israëlische conflict, goed voor 28,1 miljoen sjekels [ca. 6,9 miljoen euros] in de jaren 2012-2014, en dat enkel alleen al aan gepolitiseerde Israëlische ngo’s.

In tegenstelling tot de gestelde doelen, financiert de EU een aantal zeer bevooroordeelde en gepolitiseerde NGO’s die de retoriek van de mensenrechten benutten om anti-Israël BDS groepen (boycot, desinvestering en sancties) te promoten alsook juridische campagnes voeren, opruiende retoriek en activiteiten houden die zich kanten tegen het raamwerk van de tweestatetenoplossing.”

Een van de subsidies onder de naam “Performing Arts: A Pathway Towards Self Expression and Democracy” demonstreert ruimschoots de situatie. In 2014, tijdens hun deelname aan het culturele programma van de EU, hebben alle twaalf begunstigden van deze subsidie een groepsverklaring geïnitieerd waarin wordt opgeroepen tot een culturele en academische boycot van Israël – in het kort, de deelname aan BDS.

Een totaal van 42 van de 180 begunstigden die gefinancierd worden door de EU ondersteunen naar verluidt de BDS beweging (boycot, desinvesteren en sancties), heeft de NGO Monitor gevonden in haar laatste onderzoek. Sommigen worden meerdere malen financieel bedropen, een fenomeen dat bekend staat als “dubbel onderdompelen” (double dipping.)

Bovendien worden 29 van de 100 begunstigden van de Europese Unie bestuurd via regionale financieringsprogramma’s van de organisatie die gewijd zijn aan Israël, de ‘West Bank’ en de Gazastrook, door directe fondsen aan groepen die actief de BDS beweging bevorderen, bericht aldus NGO Monitor.

Negen BDS-ondersteunende organisaties van de begunstigde ontvangers van de omstreden EU subsidies nemen deel aan het Partnership for Peace Program van de EU, een programma dat zich inzet voor gezamenlijke projecten waarbij naast Israël, eveneens organisaties van de Palestijnse Autoriteit zijn betrokken, bedoeld om “vertrouwen en begrip tussen de samenlevingen in de regio op te bouwen.”

ngo_logo