Obama heeft op de valreep stiekem nog 221 miljoen dollar gedoneerd aan de corrupte Palestijnse leiding

corruptHet corrupte Palestijnse kabinet ziet de Amerikaanse dollars graag komen. Hoeveel van die extra duiten uiteindelijk bij de Palestijnse kleine man zullen komen laat zich raden…

Vertrekkend president Barack Obama heeft achter de rug om van de Republikeinse oppositie in alle stilte 221 miljoen dollars overgemaakt aan de Palestijnse Autroiteit in de laatste uren van zijn regering, vertelden aldus ambtenaren op maandag jl. aan het persagentschap Associated Press.

Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres hadden de storting van deze gelden aan de Palestijnse Autoriteit lange tijd tegengehouden maar op vrijdagochtend, enkele uren voor de eedaflegging van Donald Trump, werd stiekem deze omvangrijke som geld alsnog overgemaakt. Meer dan 227 miljoen dollars in buitenlandse hulp werd toen vrijgemaakt, met inbegrip van 4 miljoen dollars voor het programma voor de verandering van het klimaat en 1,25 miljoen dollars voor organisaties van de Verenigde Naties.

De regering-Obama had al enige tijd druk uitgeoefend om het geld voor de Palestijnse Autoriteit vrij te geven, dat afkomstig is van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (US AID) dat bestemd werd voor het verlenen van humanitaire hulp in Judea, Samaria en Gaza, om “hervormingen in politiek en veiligheid te steunen alsmede hulp te verstrekken om goed bestuur en de rechtsstaat voor te bereiden in een toekomstige Palestijnse staat.

Afgelopen maart werd gemeld dat leden van het Congres de betaling uitstelden van 159 miljoen dollars in steun voor de PA, in een poging om de Palestijnse Autoriteit onder druk te zetten om de onderhandelingen met Israël te hervatten. Dat was niet de eerste keer dat de steun van de Verenigde Staten aan de PA krantenkoppen haalde in de afgelopen jaren. Washington had meerdere malende de financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit opgeschort en… nadien hervat.

Eerder kwam deze kwestie in het nieuws toen de PA eenzijdig besloot om lid te worden van het Internationaal Strafhof (ICC). De regering-Obama had op dat moment aangegeven dat haar jaarlijkse hulppakket aan de PA ter waarde van 440 miljoen dollars zou herzien als gevolg van de beslissing de PA.

De Republikeinse senator Paul Rand diende later een wetsontwerp in die gebood dathulp aan de PA onmiddellijk zouden worden gestaakt totdat het zijn inspanningen om aan te sluiten bij het ICC zou stoppen. In september 2011 werd andermaal hulppakket ter waarde van 192 miljoen dollars door het Congres bevroren nadat de PA eenzijdig een (mislukte) aanvraag voor het lidmaatschap van de Verenigde Naties had voorgeld.

In april van 2012, omzeilde Obama een blokkage van het Congres en ondertekende een verklaring waarin werd gesteld dat de steun aan de Palestijnse Autoriteit “belangrijk is voor de veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten.”