Israël wil Maaleh Adumim annexeren en plant bouw en uitbreiding van de ‘nederzettingen’

maaleh2aDe stad Maaleh Adumim in Judea & Samaria, volgens de EU een ‘nederzetting’

Israël’s veiligheidskabinet heeft op zondag 22 januari 2017 besloten om de discussie uit te stellen omtrent een voorstel om Maaleh Adumim, een van de grootste steden in Judea & Samaria, te annexeren bij Israël nadat premier Netanyahu eerst een ontmoeting heeft gehad met de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Die ontmoeting zou begin februari plaatsvinden, uiterlijk in maart.

maaleMet de goedkeuring van de annexatiewet zou het Israëlische recht van toepassing worden in de stad Maaleh Adumim die net ten oosten van Jeruzalem ligt en waar zowat 40.000 Israëliërs wonen. Het is nog niet duidelijk of die annexatie ook het omstreden E1-gebied zal omvatten waarover een tijd geleden zoveel tumult was. Gevreesd werd dat door de annexatie van Maaleh Adumim en het E1-gebied de laatste kansen op een tweestatenoplossing verkeken zouden zijn.

Hoe dan ook: “De stad [Maaleh Adumim] zal onder Israëlische soevereiniteit komen, maar het nu is nu nog niet de juiste tijd om nieuwe stappen te ondernemen zonder coordinatie met de [nieuwe] Amerikaanse regering,” zei Netanyahu.

Indien aangenomen, zou de wet de eerste stap zijn van Israël sinds 1967 om haar soevereiniteit over delen van Judea en Samaria uit te breiden, sinds de gemeentegrenzen van Jeruzalem werden vergroot. Nadat het IDF in juni 1967 Jeruzalem had heroverd op Jordanië werd de verscheurde stad opnieuw samengevoegd. Op 30 juli 1980 werd door de Knesset de Jeruzalem Wet aangenomen waarmee Jeruzalem de facto werd uitgeroepen als de eengemaakte en ondeelbare hoofdstad van Israël: “Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel“.

Tijdens de vergadering van het veiliheidskabinet van zondag jl. heeft Netanyahu tevens aangekondigd dat de beperkingen op de bouw in Jeruzalem zullen verdwijnen en de woningbouw in de blokken van de Israëlische gemeenschappen in Judea & Samaria aanzienlijk zullen worden uitgebreid. Een eerste stap daartoe was de goedkeuring gisteren van de bouwplannen voor 566 woningen in Ramat Shlomo, voorbij de Wapenstilstandslijn van 1949 (aka ‘pre-1967 lijn’).

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op gisteren maandag 23 jan. de bouw van 566 nieuwe Joodse woningen in de wijken van Jeruzalem, Ramat Shlomo, Ramot en Pisgat Ze’ev, scherp veroordeeld. De Fransen beroepen zich daarvoor op resolutie 2334 van de VN Veiligheidsraad die op 23 december 2016 werd aangenomen en waarin de bouw en uitbreiding van de ‘nederzettingen’ in Jeruzalem en Judea & Samaria internationaal illegaal werd verklaard.

Het Franse buitenlandministerie herhaalde opnieuw het overbekende standpunt: “Nederzettingen vormen een ernstige bedreiging voor de tweestatenoplossing, waarbij de internationale gemeenschap zijn gehechtheid herhaalde aan de internationale conferentie in Parijs op 15 januari. De twee-staten-oplossing blijft de enige mogelijkheid voor een duurzame vrede tussen Israëli’s en Palestijnen.