Gemeentebestuur Jeruzalem keurt bouw goed van 560 Joodse huizen voorbij de Groene Lijn

ramatVia de Vlaamse openbare omroep, het VRT journaal, vernam ik dat “Israël meer dan 500 huizen bouwt op Palestijnse grond.” Op “Palestijnse grond”? Sinds wanneer is Jeruzalem Palestijnse grond en is het dat al ooit in de geschiedenis geweest? I don’t think so…. Vandaar dat ik heden aan de VRT redactie de volgende correctie heb gemaild (hoewel ik in geen geval op een behoorlijk geformuleerd antwoord mag rekenen):

“Uw bericht is misleidend en in feite foutief. Israël wil 560 huizen bouwen in Ramat Shlomo in Jeruzalem. Tot 1917 werd dit gebied bezet door het Ottomaanse Rijk; tot 1948 door Groot-Brittannië; tot 1967 bezet en geannexeerd door Jordanië en in juni 1967 heroverd door Israël. Palestina bestaat niet, heeft nooit bestaan en werd bv. ook niet als dusdanig ooit erkend door België. Een vredesakkoord kan natuurlijk grenzen wijzigen maar daar wordt nog steeds over onderhandeld. Tot zolang worden deze gebieden niet ‘Palestijnse gebieden’ genoemd maar ‘betwiste gebieden’. Dank u.”

Waarover gaat het dan wel? The Jerusalem Post, niet bepaald een aanhanger van de regering Netanyahu, bloklettert heden: “[De bouw van] honderden extra woningen zal naar verludit worden goedgekeurd voorbij Groene Lijn van zodra Trump zijn kantoor betrekt.” Minder dan 48 uur nadat Donald Trump werd beëdigd als president van de VS, heeft het Local Planning and Building Comité van het gemeentebestuur van Jeruzalem  op zondag de bouwplannen goedkeurd voor 560 residentiële woningen in Ramat Shlomo, voorbij de Wapenstilstandslijn van 1949 (aka ‘pre-1967 lijn’).

Goedkeuringen van de bouw van woningen voor de noordelijke Jeruzalem gemeenschap, waren eerst gepland in 2014, maar waren eerder opgeschort te midden van verhoogde spanningen tussen Washington en Jeruzalem, nog verergerd door de recente VN-resolutie die de bouw van nederzettingen veroordeelde. Zij vonden de resolutie een verder bewijs dat de VN fundamenteel bevooroordeeld is tegen Israël, aldus burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem in een zinderende verklaring gericht tegen deze uitspraak. Op donderdag, gaf de burgemeester per e-mail een korte video, vergezeld van een brief om het gebrek aan steun van de regering-Obama te bestraffen en drong er bij de Israëli’s op aan om Trump te steunen.

In deze één-minuut durende videoclip zei Barkat in het Hebreeuws:

“Beste medeburgers. Gedurende de voorbije acht jaren heeft de regering-Obama aangedrongen op een bouwstop in de nederzettingen, heeft hij zich overgegeven aan de Iraniërs en de radicale islam en heeft Israël in de steek gelaten tijdens een vijandige VN-resolutie. Deze week betrekt president Donald Trump het Witte Huis. Laten we ons allemaal verheugen om hem als onze vriend te hebben, waardoor wij een duidelijke boodschap aan de wereld overbrengen: Jeruzalem is de onverdeelde hoofdstad van Israël.”

Apart van de 560 goedgekeurde extra bouwvergunningen in Ramat Shlomo, kan worden verwacht dat op korte termijn ook 216 woningen mogen bijgebouwd worden in Ramot en 142 in Pisgat Ze’ev. Bovendien komt op woensdag 25 januari het District Zoning Comité van het gemeentebestuur samen om de toekenning van bouwvergunningen te bespreken van nog eens 5.600 bijkomende woningen in Gilo, Ramot en Givat Hamatos.