Israël’s politieke leiders voorzichtig opgetogen met de Republikeinen en Trump aan de macht

trump-nrtan

In Israël zijn de verwachtingen onder de belangrijkse leiders van het land hoog gespannen, nu de Republikeinse machine na lange acht jaren weer aan het roer van de Verenigde Staten staat. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft “robuuste” eerste honderd dagen aangekondigd.

Uiteraard houdt Israël nog even zijn adem en wacht af of Trump zijn verkiezingsbelofte omtrent de status van Jeruzalem zal nakomen. Trump beloofde namelijk dat de Amerikaanse ambassade die zich thans in Tel Aviv bevindt, naar Jeruzalem wil laten verhuizen. Dat wordt in Israël begrepen als een symbool van erkenning van de Joodse entiteit mbt. Jeruzalem, de ca. 3.500 jaar oude historische hoofdstad van de Joodse natie.

Ook wordt het afwachten wat het beleid van de regering Trump ten aanzien van het Midden-Oosten zal inhouden en wat dit concreet voor de positie en vooral de veiligheid van Israël zal betekenen.  De puinhoop die de Obama regering heeft achtergelaten in het M-O zal niet op enkele jaren van de baan zijn. In zijn toespraak na zijn eedaflegging op vrijdag met betrekking tot de radicale islam en terreur lijkt Trump een harde aanpak te suggereren:

“We will reinforce old alliances and form new ones — and unite the civilized world against radical Islamic terrorism, which we will eradicate completely from the face of the Earth.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoedpartij) heeft een felicitatie bericht gezonden naar de nieuwe Amerikaanse president na zijn aantreden op vrijdag 20 januari 2017 en Netanyahu zei: “Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met u om de alliantie tussen Israël en Amerika sterker dan ooit te maken”:

netan-tweet

Israël’s afgevaardigde aan de Verenigde Naties, Danny Danon (Likoedpartij) had eerder gezegd:

“Een echte vriend van Israël zal binnenkort het Witte Huis betrekken. Israël staat naast u en de nieuwe regering en we kijken uit naar het versterken van onze belangrijkste alliantie als we samen leiden naar een nieuw tijdperk in de Verenigde Naties.”

Ook de oppositieleider in het Israëlische parlement (de Knesset), Isaac Herzog, die tevens voorzitter is van de Arbeidspartij, feliciteerde president Donald Trump en hij zei:

Isaac_Herzog“[..] Ik wens u veel succes met uw ambtstermijn als president van de Verenigde Staten en leider van de vrije wereld. We zijn ervan overtuigd dat we samen de strategische alliantie tussen onze beide landen zullen blijven behouden en versterken, die gemeenschappelijke waarden en belangen delen, geleid door democratie, gelijkheid, vrijheid en het constante streven naar vrede en veiligheid.

Wij streven ernaar om de felbegeerde vrede te bereiken met onze buren, de Palestijnen, tijdens uw termijn, gebaseerd op de principes van echte veiligheid en regionale samenwerking met de gematigde landen binnen het steeds veranderende Midden-Oosten. De uitdagingen waar wij voorstaan op mondiaal en regionaal niveau, zijn moeilijk en complex en ik twijfel er niet aan dat u deze met wijsheid, verantwoordelijkheid en vastberadenheid zal aanpakken.”

Eerder deze week berichtte The Algemeiner, dat burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat massaal de Israëliërs heeft opgeroepen om Trump te bedanken voor zijn uitgesproken steun van de Joodse staat en zijn belofte om de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

In december zei Netanyahu dat hij met Trump wilde spreken omtrent “wat te doen met het slechte nucleair akkoord met Iran.” En enkele weken eerder zei Netanyahu dat hij graag met de Trump regering zou willen samenwerken om de “gemeenschappelijke belangen in vrede en veiligheid” te promoten.

schop