Kersverse president van de EU Antonio Tajani verwelkomd als ‘een ware vriend van het Joodse volk’

Antonio Tajani werd op 17 januari 2017 verkozen tot president van het Europese parlement

Antonio Tajani, die op dinsdag 17 januari 2017 werd verkozen als president van het parlement van de Europese Unie, werd door de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) verwelkomd als een “ware vriend van de Joodse natie”.

De 63-jarige Antonio Tajani, een boegbeeld van de centrumrechtse politieke partij Forza Italia (voorgezeten door Silvio Berlusconi),  zal de volgende 2,5 jaren optreden als de nieuwe EU-president. Hij volgt hiermee Martin Schulz op die de vorige twee termijnen diende. Tajani’s partij is aangesloten bij het parlementaire groep EPP (European People’s Party). De Belgische kandidaat voor het voorzitterschap, de 63-jarige liberaal Guy Verhofstadt, die voor zijn partij Open VLD van 1999 tot 2008 premier van België was, trok zich op het allerlaatste moment terug uit de verkiezingen ten gunste van Tajani.

De Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) verwelkomde Tajani’s verkiezing. Het hoofd van de conferentie,  opperrabbijn van Moskou Pinchas Goldschmidt, zei dat Tajani een “echte vriend en liefhebber van Israël is, die heeft bewezen in zijn acties en verklaringen dat hij “goed voor de Joden is.” De vertegenwoordiger van de CER in de EU, de Belgische opperrabbijn Avraham Gigi hoopt dat Tajani de houding van de EU ten opzichte van Israël in evenwicht zal brengen als een “echte vriend van het Joodse volk.”

Anderhalf jaar geleden had Tajani, toen nog vice-president van het Europese Parlement, de Joden opgeroepen om in Europa te blijven, naar aanleiding van het feit dat zovele Franse Joden naar elders emigreerden (Israël, Canada en de VS) of de intentie uitspraken Frankrijk te zullen verlaten volgend op het antisemitische geweld van de voorbije jaren. Sprekend in de tweede week van mei 2015 op de Conferentie van Europese Rabbijnen in Toulouse zei hij dat:

“Europa heeft Joodse wortels en de Joden zijn een substantieel deel van de geschiedenis van het continent. Jodendom en het christendom maakten beiden deel uit van het erfgoed als een Europeaan. We hebben Joden nodig in Europa. Europa is ook uw erfgoed. Geen Jood zou zich gedwongen mogen voelen om Europa te verlaten. Het is onze plicht om de Joden toe te laten om hier te blijven, met behulp van alle middelen die tot tot onze beschikking hebben. De Joden van Europa maken deel uit van de familie van naties die hebben geleid tot de welvaart van ons continent. Er is geen Europa zonder Joden.”

Sprekend in een Joodse school in Frankrijk zei Tajani:

“Ik vertelde hen dat de instelling waarin zij studeren een centrale rol speelt in het beschermen van onze waarden. Ons doel is om een samenleving te creëren waarin iedereen vrij en veilig hun leven kunnen ontwikkelen. Scholen moeten vechten tegen elk extremisme, en ik zal alles doen wat in mijn macht ligt dat scholen mensen onderwijzen om te leven volgens de democratische beginselen. Onderwijs is absoluut noodzakelijk. Als we Europa willen veranderen, moeten we het onderwijs veranderen – en dit is van cruciaal belang. De jonge mensen die ik ontmoette op de Joodse school zeiden dat de oplossing is de dialoog aangaan tussen mensen en religies en het is belangrijk dat dit begint op de school. Het is een droom, maar zonder een droom is er geen kans op het verslaan van het antisemitisme. Als we allen een gemeenschappelijke droom delen, kunnen we een nieuwe toekomst op te bouwen voor je. Wij delen allen deze traditie. Wij willen u in Europa (hebben).”

In een toespraak voor hoge Europese rabbijnen en rabbijnse rechters en leiders van Joodse organisaties uit 32 Europese landen in Toulouse, zei Tajani verwijzend naar de bloedige massacre in Toulouse in 2012 dat…

“[..] de kinderen die in Toulouse werden vermoord werden om dezelfde reden vermoord zoals de Joden die 70 jaar geleden werden vermoord in Europa. De stijging van het aantal antisemitische daden tot 851 in 2014, het dubbele van de vorige jaren, moet ons leiden tot een vastberaden strijd tegen dit om om het uit te bannen. Wij in het Europees Parlement zullen vechten voor het recht om op dit continent als Joden te leven. Wij respecteren de voorschriften van uw geloof en zullen zonder compromissen vechten voor dit recht. De Joden zijn en waren een belangrijk onderdeel van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Europa en we zullen de samenwerking tussen de EU en de Conferentie van Europese Rabbijnen en haar vertegenwoordigers blijven voorzetten en anti-joodse wetgeving verijdelen en het antisemitis blijven bestrijden.”

Op 19 maart 2017 aanstaande zal het exact vijf jaar geleden zijn dat de Jihadist Mohamed Merah in Toulouse drie Joodse kinderen en een rabbijn koelbloedig executeerde. Tegenover France 24 verklaarde Merah tijdens zijn vlucht dat de aanslag in Toulouse “wraak was voor wat zijn Palestijnse zusters en broeders was aangedaan.” Jodenhaat en Israëlhaat gingen ook hier weer hand in hand als de twee zijden van dezelfde munt.

Barones Catherine Ashton, destijds de chef Buitenlandse Zaken voor de Europese Unie, vergeleek de koelbloedige massacre in een Joodse school in de zuidelijk Franse Stad Toulouse van 19 maart 2012 destijds met kinderen die de dood vinden in de Gazastrook. In de marge van een ontmoeting met Palestijnse jongeren te Brussel maakte zij de volgende bizarre en harteloze vergelijking:

“Wanneer we denken aan wat er vandaag in Toulouse gebeurde, denken we aan wat er verleden jaar in Noorwegen gebeurde, weten we wat er nu gebeurt in Syrië en we zien wat er gebeurt in Gaza en op andere plaatsen. [..] Jonge Palestijnen die ondanks alles toch doorgaan met studeren, werken, dromen en hopen op een betere toekomst.”

toulouse