Palestijnse Autoriteit in Ramallah: Wij hebben geen enkele controle over Gaza

haniyeh-al-ahmedLachende gezichten in Caïro, Egypte, 23 april 2014. Hamasleider Ismaïl Haniyeh (r.) en Al-Fatahleider Azzam al-Ahmed (l.) bereikten zopas een verzoeningsakkoord. Ondertussen waren Israël en de Palestijnse Autoriteit in de laatste week beland van het vredesproces onder leiding van de Amerikaanse minister John Kerry…

De leiders van de Palestijnse Autoriteit (PA) hebben officieel toegegeven dat de Gazastrook heel alleen in handen ligt van Hamas en dat de PA haar bevoegdheden in de westelijke helft van de Palestijnse gebieden (Gaza) niet kan uitoefenen.

Op een persconferentie in Ramallah, de officieuze hoofdstad van de PA in afwachting dat Jeruzalem wordt heroverd, zei premier Rami Hamdallah dat PA-president Mahmoud Abbas zich zorgen maakt omtrent de noden van de Gazaanse burgers, maar hij gaf toe dat de PA haar verantwoordelijkheid niet kan uitoefenen in Gaza.

Verwijzend naar Hamas zei premier Hamdallah:

“Ik zal eerlijk zijn, er bestaat de facto een regering in Gaza. Zij heffen taksen en zij zijn verantwoordelijk voor alle diensten.”

In antwoord op de beschuldiging van Hamas dat de schuld voor de huidige electriciteitsproblemen in de Strook de schuld is van de Palestijnse Autoriteit, gaf PA-premier enkele details vrij omtrent het budget dat de PA heeft gegeven aan Hamas. Hamdallah zei dat de PA de afgelopen 30 maanden 18,55 bullion NIS (ca. 4,55 miljard euros) heeft uitgegeven aan Gaza en dat Hamas tevens belastingen int van de Gazaanse bewoners.

Burgeroorlog in Gaza
Hoewel de Gazastrook sinds de Oslo Akkoorden van 1993 in principe onder het bestuur valt van de Palestijnse Autoriteit, is de PA de controle over Gaza, waar bijna de helft van de Palestijnen wonen, bijna 10 jaar geleden verloren. De breuk tussen Fatah en Hamas kwam er naar aanleiding van de laatste parlementaire verkiezingen die plaatsvonden op 25 januari 2006 en onverwachts werden gewonnen door Hamas, dat zowel in de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria (aka de West Bank [!] als in de Gazastrook.

Hamas behaalde 44,45% van de stemmen, wat hen 74 op de 132 zetels in het PA-parlement opleverde en de partij van Mahmoud Abbas’ Al Fatah behaalde 41,43% van de stemmen die hen slechts 45 zetels bracht. Aldus werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas bleef president in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen, die er nooit zijn gekomen….

Militant van de Al Aqsa Martelaren Brigade, de gewapende velugel van Al FatahEchter, PA-President Abbas ging niet akkoord met de democratisch verlopen verkiezingsuitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg Hamaspremier Haniyeh en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als zijn opvolger.

Daarop brak in de Gazastrook een regelrechte burgeroorlog uit tussen Al-Fatah getrouwen en Hamas, die aan meer dan 600 Gazaanse Palestijnen het leven kostten en duizenden anderen op de vlucht dreven, voornamelijk naar de Westbank.

Tot op vandaag blijft Ismail Haniyeh zich de wettig verkozen premier noemen van het Palestijnse volk, niettegenstaande hij door Abbas uit al zijn functies werd ontheven. Op 13 april 2013 nam PA-premier Salam Fayyat ontslag en werd op 2 juni 2013 opgevolgd door Dr. Rami Hamdallah.

Eenheidskabinet
Op 23 april 2014 kondigden Al Fatah en Hamas het einde aan van hun broedertwist, sloten zij met veel toeters en bellen een verzoeningsakkoord af en vormden zelfs op 2 juni 2014 een nieuw eenheidskabinet. Echter met de feitelijke implementatie van dat akkoord en ook met dat beruchte Fatah/Hamas eenheidskabinet kwam er verder niks in huis.

Echter, sinds het afgelopen weekeinde zitten de ruziënde rivalen Hamas en Al-Fatah in Moskou, Rusland, opnieuw rond de tafel in een poging om hun geschillen op te lossen. Moussa Abu Marzouk vertegenwoordigt Hamas in Moskou.

Sinds zondag 15 januari 2017 wordt opnieuw gediscuteerd over de vorming van een nieuwe eenheidsregering. Op dinsdag 17 januari zei Azzam al-Ahmad, die Al-Fatah vertegenwoordigt in Moskou, dat de twee zijden in de komende 48 uren een overeenkomst zouden bereiken en riep PA leider Mahmoud Abbas op om “consulaties de houden tot de creatie van een [nationale eenheids] regering.”