Jeruzalem verdeelde stad 1948-1967: Nooit meer opnieuw!

jerusalem-street-1948-grangerHet ontstaan van de pre-1967 lijn

De Princess Mary Avenue hierboven, schetst het begin van de feitelijke situatie in Jeruzalem zoals die zal bestaan van 14 mei 1948 tot 4 juni 1967, het begin van de Zesdaagse Oorlog. De straat lag in de Britse zone, aka Bevingrad, en werd van 1946 tot 1948 afgezet met prikkeldraad om Joden en Arabieren buiten te houden. Die Princess Mary Avenue op de hoek met de Koreshstraat, wordt tegenwoordig Shlomtzion HaMalkastraat genoemd. Het gebouw rechts was het hoofdkantoor van de Britse politie van Jeruzalem.

Shlomtzion (141–67 v. C.), letterlijk: ‘Vrede van Zion’, werd koningin (‘HaMalka’) van Judea omstreeks 76 v. C. en regeerde tot aan haar dood in 67 v. C. Koningin Shlomtzion (aka Koningin Salome van Jeruzalem) was haar man, koning Alexander Jannaeus (127-76 v.C.), na diens dood opgevolgd. Zij was de laatste vrouwelijke monarch van Israël.

Op 14 mei 1948 trokken strijdkrachten van de Haganah het Bevingrad gebied binnen. Tijdens Operatie Kilshon, was het eerste gebouw dat ze (op 15 mei) heroverden het Britse politiekantoor, dat tegenwoordig Generali Building wordt genoemd.

jerusEen groot deel van wat toen van Jeruzalem werd heroverd, kwam onder Israëlische controle, dat nadien ‘West-Jeruzallem’ werd genoemd (hier een kaart van het oorlogsgebied in mei 1948). Overigens zal ook “West-Jeruzalem” nooit internationaal erkend worden als de hoofdstad van Israël.

Echter, de Israëliërs slaagden er helaas niet in om het kerngebied van Jeruzalem, aka de Oude Stad, te heroveren. Dat zal pas op 7 juni 1967 gebeuren, de 3de dag van de Zesdaagse Oorlog.

“We have returned to all that is holy in our land. We have returned never to be parted from it again,” zei toenmalig minister van Defensie Moshe Dayan toen hij de Kotel (Klaagmuur) aan de Tempelberg bereikte.

Hieronder hetzelfde zicht anno 2011 (Googleview) maar nu deel van het door de Knesset op 27 juni 1967 officieel herenigde Jeruzalem. Het gebouw van de Britse politie bestaat nog steeds onder de naam Generali Building naar de Italiaanse verzekeringsmaatschappij Assicurazioni Generali, die het gebouw in 1935 had opgetrokken. Ook de meeste gebouwen links zijn bewaard gebleven.

shlomzion
Onderaan een zicht op het hele gebied (aka de Britse zone Bevingrad 1946-1948) in Jeruzalem anno 2015 met vooraan het Shlomtzionplein en schuinrechts naar boven toe de Shlomtzion Hamalkastraat.

bevingrad2