Palestijnen dreigen met escalatie van geweld als Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem komt

ambassadeVerhuist de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv, Israël, binnenkort naar Jeruzalem?

De mogelijke verhuis van Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, zoals werd geopperd door president-elect Donald Trump tijdens zijn verkiezingscampagne, zorgt voor het te verwachten tramelant in de Palestijnse gebieden. Dit zou een feitelijke implicatie betekenen dat de VS Jeruzalem als de hoofdstad van Israel zouden erkennen. Op dit ogenblik hebben de Verenigde Staten enkel een consulaat-generaal in Jeruzalem.

Minister Tzipi Hotovely (Likjoedpartij) zei hierover gisteren:

“Israël beschouwt het als een natuurlijke stap om de ambassade te verhuizen naar haar hoofdstad en verwelkomt alle landen om op eenzelfde wijze te handelen.”

Uiteraard zijn de Palestijnen fel gekant van de verhuis van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. In weinig verhullende woorden dreigen de leiders van de PA thans met een golf van geweld wanneer deze verhuis toch zou doorgaan.

Verleden week waarschuwde PA president Mahmoud Abbas president-elect Donald Trump dat het verplaatsen van de ambassade de vooruitzichten op vrede in gevaar kunnen brengen en hij verklaarde:

“[…] De ambassade verhuizen zal ernstige consequenties hebben, niet enkel voor het Palestijnse volk maar ook voor de legitimiteit van de hele internationale strijd tegen de bezetting. Niet enkel de vrede in het Midden-Oosten wordt bedreigd maar zelfs de wereldvrede zou in ernstige problemen komen. Iedere verklaring of positie die de status van Jeruzalem verstoort of wijzigt is het oversteken van een rode lijn dat we niet zullen accepteren.”

Rami Hamdallah, de premier van de Palestijnse Autoriteit, riep gisteren de internationale gemeenschap op om zich te verzetten tegen de Amerikaanse intenties en hij waarschuwde ervoor dat dit “zal leiden tot een explosie binnen de veiligheidssituatie in het hele gebied.”

consulWaarschuwing van het Amerikaanse Consulaat-Generaal in (West-)Jeruzalem aan Amerikaanse burgers omtrent reizen naar de Gazastrook van 24.08.2016:

“The Department of State warns U.S. citizens against all travel to the Gaza Strip. Gaza is under the control of Hamas, a foreign terrorist organization.  The security environment within Gaza and on its borders is dangerous and volatile. Violent demonstrations and shootings occur on a frequent basis and the collateral risks are high.  While Israel and Hamas continue to observe the temporary cease-fire that ended the Gaza conflict in 2014, sporadic mortar or rocket fire and corresponding Israeli military response continue to occur.”