Facebook sluit tientallen accounts en pagina’s gelieerd aan terreurgroep Hamas

hamas-face2Openingspagina van Hamas op Facebook, 5 juli 2014. In het Hebreeuws en het Arabisch waarschuwt Hamas Israël en “… al de steden die dicht bij Gaza liggen” voor wat komen zal (duizenden bommen en granaten). Enkele dagen later, 8 juli ’14, breekt een nieuwe oorlog uit en start Israël Operation Protective Edge.  [beeldbron]

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas, die sinds 2007 de Gazastrook controleert, heeft scherp uitgehaald naar het bestuur van Facebook nadat deze sociale media gigant dozijnen accounts en pagina’s, die deze islamistische beweging steunen en of vertegenwoordigen, heeft afgesloten, aldus een bericht van het Palestijnse persagentschp Ma’an News Agency op zaterdag 7 januari 2016.

Aartsterrorist Yahya Ayyash
Facebook’s hardhandig optreden tegen Hamas-gelieerde pagina’s volgt op de lancering van een social media campagne van de groep, die de acties van aartsterrorist Yahya Ayyash verheerlijkt.  Op 5 januari jl. was het precies 21 jaar geleden dat de 29-jarige Ayyash omkwam in Beit Lahia in de Gazastrook. Ayyash, bijgenaamd De Ingenieur (al-Muhandis), was een Hamas-terrorist en commandant van een bataljon Qassam Brigadisten, die in de jaren 1990 de bommen bouwde die werden gebruikt in een reeks zelfmoordaanslagen van de groep, waarbij tientallen Israëliërs werden gedood. Ayyash bouwde ook bommen voor de rivaliserende Gazaanse terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

yahya_ayyashDe Israëlische geheime dienst Shin Bet liquideerde Ayyash op 5 januari van 1996 met behulp van een met een explosief geladen mobiele telefoon. Sindsdien wordt de terrorist in de Palestijnse gebieden als een held vereerd. Ook in Judea en Samaria (aka de Westbank). In 2010 werden een straat en een plein in Ramallah naar hem genoemd. De Palestijnse Autoriteit (PA), geleid door de ‘gematigde’ president Mahmoud Abbas, had eerder straten in Jenin en Beit Lahia evenals een plein in Jericho naar Ayyash vernoemd bij wijze van eerbetoon aan de aartsterorist.

Facebook vs. Hamas
Husam Badran, een woordvoerder van Hamas, zei volgens Ma’an News op zaterdag dat Facebook meer dan 90 pagina’s had afgelsoten die Hamas steunen en tevens ca. 30 persoonlijke accounts die met de terreurgroep gelieerd zijn. Badran zei: “Deze vicieuze campagne kwam na de lancering van de 21ste verjaardag van de moord op de eerste ingenieur van de Izz ad-Din Al-Qassam Brigades (Hamas’ gewapende vleugel), Yahya Ayyash.”

In het kader van het jubileum, zijn Hamas supporters gestart met een campagne ter promotie van de acties van Ayyash en hebben de slogan aangenomen ‘Wees zoals Ayyash,’ een weinig omfloerste oproep aan de Palestijnen om nog meer Israëliërs te vermoorden. Waarna het klachten regende en aan Facebook werd gevraagd om meer dan honderd pagina’s en accounts af te sluiten. Badran beschreef de sluiting van Hamas ondersteuningspagina’s als een “permanente heimelijke samenwerking van de Facebook-administratie met de Israëlische bezettingsbeleid,” en drong er bij de Palestijnse Facebook-gebruikers om op zoek te gaan naar andere, efficiëntere alternatieven.