Ramaanslag met vrachtwagen in Jeruzalem: vier doden en een dozijn gewonden

ramtruckVier doden (drie vrouwen en een man), éen zwaar gewonde en tien licht gewonden is de balans van een incident toen een  vrachtwagen met opzet op een groep soldaten inreed omstreeks 13u30 locale tijd nabij de promenade van Armon HaNatziv in Jeruzalem [beeldbron: Ynet News]

De soldaten waren uit de bus aan het stappen toen een vrachtwagen op hen inreed. De vrachtwagen droeg Israëlische nummerplaten. De gewonden werden overgebracht naar de hospitalen Shaarei Zedek en  Hadassah Ein Kerem in Jeruzalem.

Sommigen van de soldaten openden het vuur op de vrachtwagen waarbij de chauffeur werd geneutraliseerd. De politie zal kort nadien diens overlijden bevestigen. Palestijnse bronnen identificeerden de terrorist als Fadi al-Kanabir, een vrijgelaten gevangen afkomstig uit de wijk Jabel Mukaber in oostelijk Jeruzalem.

De autoriteiten gaan uit van een terroristische daad. Een paramedicus van MDA,  Landy Sharon vertelde dat hij zag “hoe een vrachtwagen inreed op een groep jongeren die net van de bus kwamen nabij de observatiepost van Armon Hanatziv. Zowat tien mensen lagen op de grond nabij de straat. Sommigen lagen geplet onder de vrachtwagen.”

Yakov Kaminetzki, een vrijwilliger van de United Hatzalah’s EMS ambucycle eenheid berichtte van de plaats van de aanslag:

“Toen ik aankwam op de scène zag ik een aantal voetgangers die door een grote vrachtwagen waren weggemaaid in de buurt van de Armon Hanatziv Promenade. Enkele voetgangers waren bewusteloos en zaten geklemd onder het voertuig. Ik heb gevraagd dat de dispatching en het commandocentrum meer hulp zouden sturen waaronder brandweer- en reddingsdiensten evenals extra EMS responders wegens het grote aantal gewonden. In de buurt van het voertuig waren een aantal andere voetgangers die verschillende gradaties van blessures hadden van wie sommigen zeer ernstig en andere matige verwondingen hadden opgelopen.”

Hamas loofde de aanslag en deelde in de straten van Gaza snoepgoed uit om dit te vieren, een traditionele gewoonte onder Arabieren wanneer er Joden worden vermoord. “Deze aanslag met een truck levert het bewijs dat elke poging om het verzet te breken zal falen,” twitterde een woordvoerder van de Qassam Brigades, het moordcommando van Hamas.

>>>>Later meer >>>>>