SWC TopTien ergste antisemitische incidenten 2016: de bedenkelijke rol van de VN en de VS jegens Israël

worst-2016b

Het Simon Wiesenthal Center heeft naar jaarlijkse gewoonte haar Top Tien gepresenteerd van ergste antisemitische incidenten in 2016 aka “Top Ten Worst Global 2016” [PDF-file]. Ook 2016 werd net zoals overigens ook de voorgaande jaren het geval was, gekenmerkt door virulente Jodenhaat en anti-Israëlisme, de twee zijden van dezelfde antisemitische munt. Lees in die context ook hier op deze blog het artikel “Het muterende virus: anti-Zionisme is het antisemitisme van onze tijd” van de Britse rabbijn Lord Jonathan Sacks.

worst-2016aOp de omslag van het rapport staat een plaatje met de slogan “Kill A Jew(plaatje rechts), graffiti die in 2016 werd aangebracht op de muren van de Universiteit van Witwatersrand in Zuid-Afrika dat een zoveelste dieptepunt markeerde in de relaties tussen het post-Apartheid Zuid-Afrika en de Joodse staat Israël.

Op de eerste plaats in het rapport van SWC prijkt ‘United Nations Erases Jewish Story’ (‘De Verenigde Naties wissen de Joodse geschiedenis’).

Volgens SWC was…

“… het meest verbluffende van 2016 de aanval van de Verenigde Naties op Israël, die werd mogelijk gemaakt door de houding van de Amerikaanse president Barack Obama die erover waakte dat de Verenigde Staten zich onthielden tijdens de stemming over een resolutie (Res. 2334) waarin de Veiligheidsraad Israël verooroordeelde voor het bouwen van Joodse woningen in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever).”

Dit incident keerde het decennialange Amerikaanse beleid om van het inzetten van haar vetorecht tijdens dergelijke diplomatieke zetten tegen de Joodse staat. Van actieve behoeder van Israël veranderden de VS opeens in een bijstander die de de Joodse staat voor de wolven van de VN gooiden.

In 2011 werd een gelijkaardige resolutie door de Amerikaanse ambassadeur Susan Rice met een veto tijdig afgewimpeld. Ambassadeur Rice zei hier toen over: “Deze ontwerpresolutie dreigt de standpunten aan beide kanten te verharden. Het zou de betrokken partijen aanmoedigen om weg te blijven van de onderhandelingen.” Datzelfde jaar vertelde president Obama aan de Algemene Vergadering van de VN dat vrede “niet zou komen door verklaringen en resoluties in de Verenigde Naties.” Wat toen waar was voor de Amerikaanse regeing, was het opeens niet meer in de laatste dagen van legislatuur van het regime van Barack Obama.

De resolutie, in feite, identificeert de heiligste plaatsen van Jeruzalem, met inbegrip van de Tempelberg en de Westelijke Muur, als ‘bezette Palestijnse gebieden’. Het dringt er bij de VN-leden tevens op aan om “een onderscheid te maken, in hun relevante relaties, tussen het grondgebied van de staat Israël en de bezette gebieden sinds 1967”, waarmee deze VN resolutie effectief de ideologie van de antisemitische BDS beweging onderschrijft. Het Amerikaanse Congreslid Alcee L. Hastings (Democratische Partij) herhaalde de gevoelens van veel Democraten en Republikeinen, en hij noemde de resolutie “destructief en onverantwoordelijk” die erop uit is om Israël “te isoleren en te delegitimeren”. Hij noemde de Amerikaanse acties “volstrekt onaanvaardbaar en roekeloos.”

worst-2016cDoorheen 2016, dat een bijzonder heftig jaar is geworden, getekend door globaal islamistisch terrorisme en verschrikkelijke schendingen van de mensenrechten, keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) 20 resoluties goed die gericht waren tegen Israël en amper vier resoluties tegen alle andere landen in de wereld gecombineerd.

Slechts 1 resolutie tegen Syrië geraakte door de stemming want China en Rusland, die openlijk Syrisch president Assad steunen, blokkeren immers – of dreigen ermee dat te doen – elke Syriëstemming met hun vetorecht. Nochtans wordt dit buurland van Israël al sinds 15 maart 2011 geteisterd door een catastrofale en bijzonder bloedige burgeroorlog die tot op heden het leven heeft gekost aan meer dan 500 miljoen mensen en de oorzaak is van een nooit geziene vluchtelingenexodus waar ook West-Europa in wordt betrokken met alle gevolgen en problemen vandien. Het bloed van de Syriërs is duidelijk niet rood genoeg voor de Verenigde Naties.

In een andere nevenorganisatie van de VN, met name de UNESCO, wist een Arabisch-gesteunde resolutie elke historische band tussen het Joodse volk en de heiligste plaatsen van het jodendom, de Tempelberg en de Westelijke Muur (Klaagmuur aka Kotel). Het her-definieerde ook Rachel’s Graftombe en het Graf van de Patriarchen in Hebron als exlusieve islamitische sites. De resolutie “betreurt ten zeerste” ook de weigering van Israël om deze sites uit haar nationale erfgoedlijst te verwijderen.

‘Berouw komt na de zonde’
Vertrekkend secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft in zijn laatste toespraak voor de Veiligheidsraad erkend dat de VN een sterk vooroordeel heeft tegen Israël, bericht aldus het NIW. Ban Ki-moon bekritiseerde extremisten aan beide zijden inclusief Hamas, dat ‘een antisemitisch handvest heeft dat streeft naar de vernietiging van Israël’ en hij voegde eraan toe:

“Decennia van politiek gemanoeuvreer hebben een disproportioneel aantal van resoluties, rapporten en conferenties gecreëerd die Israël bekritiseren. In plaats van dat dit de Palestijnen helpt, heeft deze realiteit de VN verhinderd om haar rol effectief te vervullen.”

Ook zijn voorganger, secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, constateerde tijdens zijn ambtsperiode (1 jan. 1997 t/m 31 dec. 2006] de ongewone en obscene internationale obsessie van de VN voor Israël. Bij zijn openingstoespraak in september 2006 voor de 61ste bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN gaf hij toe..

“… dat Israël te vaak oneerlijk wordt beoordeeld door de internationale organisatie en haar verschillende nevenorganisaties. Van de ene kant vinden de supporters van Israël dat het hard wordt beoordeeld volgens standaarden die niet worden toegepast op haar vijanden. En dit is dikwiijls waar, in het bijzonder in sommige VN organisaties.”

annan

door Brabosh.com


swc-logoBron: in een vrije vertaling van Brabosh.com naar een artikel #TopTenAntiSemitic2016 van het Simon Wiesenthal Center (SWC) van december 2016. Het Simon Wiesenthal Center, met hoofdkantoor in Los Angeles, California, Verenigde Staten, werd in 1977 opgericht door nazi-jager Simon Wiesenthal (1908-2005).