Rusland: de toespraak van John Kerry draagt niks bij tot het vredesproces

poetin2Poetin en Netanyahu: De Russisch-Israëlische relaties verlopen momenteel erg goed

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou heeft op donderdag 29 december 2016 de toespraak over het Midden-Oosten van John Kerry scherp bekritiseerd,  zeggende dat dit het doel van een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit geen meter dichterbij brengt, bericht heden Arutz Sheva.

De woordvoerder van het Russische ministerie vroeg zich af waarom de Obama regering pas op het einde van haar 8-jarige legislatuur zo vernietigend uithaalt naar Israël en zei volgens de Hebreeuws-talige website NRG:

“Helaas, kunnen we alleen maar vaststellen dat enge partijbelangen weer in het spel komen in Washington. Er is geen twijfel dat de invoering van de interne machtsstrijd in Washington omtrent de Midden-Oosten agenda niets zal helpen bij het bereiken van het hoogste doel, met name de Israëlisch-Palestijnse vrede.

Het is een legitieme vraag, waarom, met minder dan een maand tot het einde van de looptijd van de huidige regering, het nu bezig is met het bekendmaken van haar gedachten over het Midden-Oosten. Waarom werden deze zorgen niet meer weerspiegeld in 2014 toen de onderhandelingen die werden geïnitieerd door Washington een impasse bereikte?”

De Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi zei enkele maanden geleden dat de Russische president Vladimir Poetin gastheer wil zijn van een Israëlisch-Palestijnse ontmoeting om het vredesproces weer op gang te brengen dat sinds het falen van de VS in 2014 compleet stilligt.

Enkele weken geleden zei Rusland dat het wacht op Israëlische en PA voorstellen om een rechtstreeks ontmoeting te organiseren tussen Mahmoud Abbas en premier Netanyahu. En eerder deze weken benadrukte Moskou dat de enige manier om een vredesakkoord te bereiken loopt via directe onderhandelingen.

Niet enkel Rusland heeft kritiek op de toespraak van John Kerry. Eerder op donderdag 29 december gaf de regering van de Britse premier Theresa May een nooit gehoorde repliek tegenover Kerry omtrent zijn toespraak. Haar woordvoerder zij in een percommunique:

“We geloven niet dat de weg om over vrede te onderhandelen loopt door te focussen op slechts één onderwerp, in dit geval de bouw van nederzettingen, wanneer het duidelijk is dat het conflict tussen de Israëli’s en de Palestijnen zo erg complex is. En wij geloven niet dat het passend is om de samenstelling van de democratisch gekozen regering van een bondgenoot te vallen.”