De ‘nederzettingen’ zijn NIET de oorzaak van het Israëlisch-Palestijns conflict

neder2

De nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, aka Judea & Samaria, zijn niet de oorzaak van het Israëlisch-Palestijns conflict, zei Ron Dermer, Israël’s ambassadeur aan de Verenigde Staten op donderdag 29 december in het televisie programma “Morning Joe” op MSNBC. Ron Dermer vertelde aan journalist Willie Geist:

“De nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn niet de oorzaak van het Israëlisch-Palestijns conflict. Integendeel. Het conflict komt voort uit de aanhoudende weigering van de Palestijnen om een Joodse staat binnen om het even welke grenzen te erkennen. Dit gaat niet over Israël dat geen vrede zou willen, het gaat om de Palestijnen die het conflict niet willen beëindigen.”

Ambassadeur Ron Dermer noemde Kerry’s toespraak “een zelf-vervullende wensdroom” en hij voegde eraan toe:

“Deze toespraak … had kunnen gegeven worden in het eerste jaar van de regering-Obama. Ik ben oud genoeg om me te herinneren … dat we een crisis hadden met de Verenigde Staten over de kwestie van de nederzettingen de eerste drie maanden in de regering. Tijdens de allereerste ontmoeting [tussen premier Benjamin Netanyahu en president Barack Obama] in de Oval Office, werd hetzelfde verhaal verteld – dat de tweestatenoplossing aan het verdwijnen was, dat onmiddellijk actie moest ondernomen worden tegen de nederzettingen. Wat de president in het begin [van zijn ambtsermijn] geloofde is precies hetzelfde wat hij gelooft op het einde [van zijn ambtsermijn]. Het was toen niet waar en het is ook nu niet waar.”

Eerder deze week, zoals bericht werd door The Algemeiner, zei Dermer dat Israël over “duidelijke bewijzen” beschikte dat de Obama regering de passage van de anti-Israëlische nederzettingen resolutie in de VN Veiligheidsraad op vrijdag had georchestreerd en hij voegde eraan toe: “Wij zullen dit bewijs voorleggen aan de Trump regering via de gepaste kanalen. En als zij [deze info] willen delen met het Amerikaanse volk, mogen ze hun gang gaan.”