Premier Netanyahu: Met EU-fondsen Arabische illegaal gebouwde woningen moeten afgebroken worden

settle-euaIllegale Arabische nederzetting in het C-gebied van Judea en Samaria gebouwd met de financiële en materiële hulp van de Europese Unie [beeldbron: Regavim]

Premier Benjamin Netanyahu heeft de voorbije twee weken twee discussies gevoerd omtrent het afdwingen van de wet met betrekking tot de illegale constructie in de Arabische sector, berichtte Arutz Sheva op donderdag 15 december 2016. De vergaderingen werden bijgewoond door minister voor Binnenlandse Gilad Erdan, Israël’s Politiechef Roni Alsheikh en andere ambtenaren.

During the discussions, Netanyahu instructed the relevant officials to work to issue demolition orders for the illegal structures, located in Arab towns in northern and southern Israel, as well as in eastern Jerusalem. clarified Netanyahu

“Er zullen geen twee maten en gewichten worden gebruikt aangaande de woningbouw. De Israëlische wet zal gelijk worden opgelegd, aan zowel Joden als aan Arabieren.”

C-gebiedDe ‘betwiste gebieden’ in Oslo in 1993 opgedeeld in drie zones: A, B en C. Het C-gebied staat volledig onder de controle van Israël.

Eerder op donderdag had de Regavim beweging, die zich heeft toegelegd op het opvolgen en eventueel legale actie te ondernemen tegen constructie zonder vergunningen door Arabieren en Bedoeïnen op staatsgrond, een petitie ingediend bij het Israëlische Hoog Gerechtshof tegen het Ministerie van Defensie en de Burgerlijke Administratie voor het negeren voor meer dan een decennium om gebouwde Arabische woningen weer af te breken die illegaal op staatsgrond werden gebouwd binnen de adminstratieve grenzen van de stad Leshem.

Illegale Arabische woningbouw is de recente jaren toegenomen, vooral tijdens de recente periode van opeenvolgende Joodse feestdagen (oktober) merkte Regavim op. Tijdens die bewuste maand hebben inwoners van de Palestijnse Autoriteit van de afwezigheid van Israëlische inspecteurs ervan geprofiteerd om nieuwe feiten aan de grond te vestigen. Eenheden van de Burgerlijke Administratie hebben een aantal illegale constructies afgebroken de recente maanden, waarvan velen werden gebouwd met de steun van de Europese Unie.

Zoals bekend beschouwen de Verenigde Staten en de Europese Unie, vooruitlopend op een duurzaam en veilig vredesakkoord tussen Palestijnen en Israël, reeds het hele gebied op de Westelijke Jordaanoever, gebaseerd op de pre-1967 lijn (in feite de Groene Lijn van april 1949), als het territorium van de toekomstige staat Palestina met Jeruzalem als hun hoofdstad. Om Israël onder druk te zetten bouwt de EU op illegale wijze woningen voor  de Arabieren in het aan Israël toegewezen C-gebied.

Locatie van Leshem, Samaria [beeldbron]
leshem