Israël’s minister Bennett lobbyt bij Trump’s regering om tweestatenoplossing te dumpen

twostate2Ook premier Netanjahoe heeft uiteindelijk de tweestatenoplossing aanvaard, waarbij twee staten zij-aan-zij in vrede en harmonie naast elkaar leven… in de VS 😉 [cartoon van Mike Luckovich]

Het kabinet van de premier heeft op maandag een richtlijn uitgevaardigd waarbij hij de ministers van zijn regering sommeert om geen contacten te leggen met de aankomende regering van president-elect Donald Trump.

Deze richtlijn komt amper twee dagen nadat Naftali Bennett, van de Joods Huispartij en minister van Opvoeding, een ontmoeting had met enkele naaste medewerkers van Donald Trump. Met betrekking tot deze richtlijn zei de secretaris van de coalitie:

“In overeenstemming met de richtlijn van de eersteminister [Netanyahu] worden de ministers en vice-ministers enkel gemachtigd om onder het even welke vorm contact te nemen [indienen zij dat zouden wensen] met de regering van Trump, maar dat enkel via het kabinet van de premier of via de Israëlische ambassade in Washington.”

Voorafgaand aan deze richtlijn had de premier zijn kabinetsmedewerkers gesommeerd om geen publieke verklaringen af te leggen tijdens de Amerikaanse presidentscampagne en na de afloop van de verkiezingen [die werden gewonnen door Trump] zich te onthouden van commentaren op de resultaten van de president-elect.

palestina2De reden daarvoor is vrij duidelijk. Trump zal pas om 20 januari 2017 beëdigd worden als de 45ste president van de VS en tot aan die datum is Obama nog steeds op post. De vrees bestaat dat Obama alsnog een anti-Israël motie of actie zal ondernemen die de Joodse Staat zou kunnen beschadigen. Het uiten van enig prematuur optimisme omwille van de verkiezing van een Republikeinse president wordt tot dan afgeraden.

Op zondag 20 november ’16 had minister Bennett een ontmoeting met drie stafmedewerkers van Trump, bericht de linkse Israëlische krant Haaretz deze dinsdagochtend. Tijdens deze ontmoeting heeft de minister van Opvoeding de aankomende regering opgeroepen om de tweestatenoplossing niet langer te steunen maar om voorzichtig alternatieve voorstellen te onderzoeken waaronder ook de zijne [lees in dat verband hier, hier en hier].

Volgens Bennett’s plan, zou Israël Area C annexeren dat ruwweg 60 procent van het grondgebied van Judea en Samaria beslaat en waar momenteel amper 4 procent Palestijnse Arabieren wonen. Areas A en B zouden onder controle blijven van de Palestijnse Autroiteit. De Gazastrook zou aan Egypte worden overgedragen en onder hun controle vallen, net zoals dat ook het geval was tussen 1948 en 1967 toen de Gaza werd bezet door Egypte.

Hoewel premier Netanyahu officieel geen commentaar leverde op Bennett’s ontmoeting met Trump’s stafmedewerkers zou hij, althans volgens diegenen die dit vertelden aan Arutz Sheva, woedend zijn geweest op het initiatief van zijn minister van Opvoeding, vandaar dat deze richtlijn werd uitgegeven door het kabinet van de premier.

Arabische vluchtelingen opgesloten in een kamp in Gaza tijdens de Egyptische bezetting van de Strook [1948-1967]. Martha Gellhorn schreef over die Egyptische bezetting in Atlantic Monthly in oktober 1961: “De Gazastrook is geen afschuwelijk oord, noch een zichtbare ramp. Het is erger. Het is een gevangenis.” – orig.: “The Gaza Strip is not a hell-hole, not a visible disaster. It is worse. It is a jail.“ [Bron foto: Crethi Plethi Arab Refugees]

Advertenties