Krijgt Israël een historische kans met de verkiezing van Donald Trump als president van de VS?

trump-nrtanPremier Benjamin Netanyahu en Donald Trump, de presidentskadidaat voor de Republikeinse partij  tijdens hun ontmoeting in de Trump Tower in New York, op 25 september 2015 [beeldbron: Kobi Gideon/GPO]

“Onder het presidentschap van Trump zullen de Verenigde Staten eindelijk instemmen met het reeds lang bestaande mandaat van het Congres om Jeruzalem te erkennen als de ongedeelde hoofstad van de Staat Israël.” [Donald Trump, New York, 25 september 2015 – bron]

In Israël is de verkiezing van de Republikein Donald Trump als de toekomsitig 45ste president van de Verenigde Staten bijzonder gunstig onthaald. Traditioneel zijn de Amerikaans-Israëlische relaties behoorlijk goed telkens wanneer de Republikeinen aan de macht zijn in de VS. De verwachtingen in het nakende Trump regime zijn dan ook behoorlijk hoog gespannen in Israël. Trump heeft bovendien het voordeel dat hij in het Amerikaanse parlement, zowel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers als in de Senaat, over een comfortabele Republikeinse meerderheid beschikt.

Hoe dan ook, Israël was acht jaar lang noodgedwongen om het anti-Israëlisch Obama regime te moeten “uitzitten” tot er weer een gunstige wind richting Israël zou waaien. Een absoluut dieptepunt in de relaties tussen Obama en Netanyahu, die elkaar overigens van in het begin persoonlijk nooit gemogen hebben, gebeurde in oktober 2014.

tweet01In oktober 2014 de Amerikaanse krant The Atlantic, vertelde Martin S. Indyk die toen namens Obama optrad als vredesonderhandelaar voor de VS, dat Barack Obama over premier Netanjahoe minachtend had gezegdhe’s a chickenshit“ (een kippendrol, een enorme lafbek of angsthaas). De reactie van Donald Trump op deze uitspraak lees je in de tweet van 29 oktober 2014.

Trump, een echte vriend van Israël?
Na de onverwachte maar wel sterk verhoopte zege van Trump, die tot ieders verbazing “schreeuwlelijk” Hillary Clinton naar de Amerikaanse catacomben heeft gekatapulteerd, heeft premier Benjamin Netanyahu onmiddellijk contact genomen met de nieuw verkozen president en hij feliciteerde op woensdagochtend Donald Trump met zijn overwinning. Netanyahu, die opvallend vermeed om commentaar te leveren op de harde verkiezingsstrijd die voorafging aan de stemming, noemde Donald Trump “een echte vriend” van Israël.

Netanyahu zei dat hij uitkeek om samen te werken met de 45ste president van de Verenigde Staten en voegde ernaan toe dat dat band tussen de Verenigde Staten en Israël “ironclad” was (in staal beklonken, ijzersterk):

“De verkozen president Trump is een ware vriend van de staat Israël en ik kijk er naar uit om met hem samen te werken om de veiligheid, de stabiliteit en vrede in ons gebied te bevorderen. De ijzersterkeband tussen de Verenigde Staten en Israël is geworteld in gedeelde waarden, geschraagd door gemeenschappelijke belangen en aan gedrecen door een gedeelde bestemming. Ik heb er vertrouwen in dat de verkozen president Trump en ik zullen doorgaan met de unieke alliantie te versterken tussen onze twee landen en die zelfs naar nieuwe grote hoogtes zal stuwen.”

Videoboodschap van premier Netanyahu aan Trump:

“President-elect Trump, my friend, Congratulations on being elected President of the United States of America. You are a great friend of Israel.”

Ook de Israëlische president Reuven Rivlin reageerde hoopvol op de verkiezing van Donald Trump, hij feliciteerde hem en waarschuwde hem voor de grote uitdagingen waarvoor hij staat eens dat hij in functie zal treden. Op 20 januari 2017 zal Trump officieel beëdigd worden als president van de VS. President Rivlin zei dat hij Trump toewenst dat de samenwerking tussen Israël en de Verenigde Staten nog mag toenemen en zei:

“Ik wil de verkozen president Donald Trump feliciteren – alsook zijn familie – en het gehele Amerikaanse volk, dat andermaal bewezen heeft dat het de grootste democratie is in de wereld. Er zijn vele uitdagingen die voor u als president liggen, thuis en over de hele wereld. Israël, uw grootste bondgenoot, staat naast u als uw vriend en partner om deze uitdagingen om te buigen in kansen. Ik hoop dat Israëliërs en Amerikanen samen groeien in onze innovatie en samenwerking, die de echte vruchten zijn van vrijheid en gelijkkheid. G’d zegen u, mijnheer de president.”

Een historische kans voor Israël
Naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, publiceerde Israël’s minister voor Opvoeding, Naftali Bennett, boegbeeld van de Joods Huispartij) deze donderdagochtend van 10 november, een verklaring getiteld: “Een historische kans of een historische verspilling – het ligt in onze handen (“Historic opportunity or historic waste – it’s in our hands”.) Bennett noteerde in de verklaring dat, als een resultaat van Trump’s overwinning in de VS:

“Het ligt in onze handen om de koers van de Staat Israël te wijzigen. Om Israël weg te nemen uit de ‘Oslo’ perceptie van een ‘Palestijnse Staat’ waarin wij gedurende 23 jaren gevangen zaten en die ons enkel terreur, pijn en lijden bracht en ons naar een doodlopend einde voerde. Israël en de hele wereld zitten opgesloten in de notie van een Palestijnse Staat binnen ons grondgebied. Het is verworden tot een nationale en internationale obsessie. Ondanks het feit dat de werkelijkheid [van terreur en geweld] ons telkens en telkens weer opnieuw treft.

De zelfmoordaanslagen als een resultaat van Oslo, de meer dan 1.000 [Israëliërs] die werden vermoord tijdens de Tweede Intifada als een resultaat van Camp David en uiteraard de reeks oorlogen tegen Gaza en de rakettenterreur en terreurtunnels [van Hamas en Co] als een resultaat van de  ‘disengagement’ [de Israëlische ontruiming van Gaza in 2005]. Zoals een vogel die keer op keer tegen een raam vliegt, zo blijft Israël doorgaan met de doodlopende weg in te gaan. Het wegschenken van land, onder internationale druk en de vrees voor isolatie.

Nu is de tijd gekomen om van een bewustzijn van een ‘Palestijnse Staat’ om te schakelen naar een van soevereiniteit. De tijd is gekomen dat we beginnen met het opbouwen van onze hoofdstad Jeruzalem, opnieuw, nadat jarenlang de opbouw ervan was bevroren. We moeten onze oriëntatie omschakelen. De combinatie van twee belangrijke gebeurtenissen in de wereld creëert thans een zeldzame kans. Aan de ene kant is er de ineenstorting van de moslimwereld de afgelopen jaren en aan de andere kant is er de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten.

Nochtans, indien wij verder de mentaliteit blijven behouden van ‘Palestijnse soevereiniteit’, mogen we verwachten dat anderen zich meer zorgen maken om ons dan wij om onszelves geven. Wij mogen geen andere tragedie over de komende generaties brengen. Wij moeten nu in actie komen. Deze kans zal zich niet meer voordoen.”