Parlementslid wil immuniteit van EU opheffen inzake haar illegale constructie in het door Israël gecontroleerde C-Gebied

eu_west_bankHet 28-landenblok van de Europese Unie bouwt ten gunste van de Palestijnen zonder instemming van Israël op illegale wijze nederzettingen in het C-Gebied in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) hoewel dit gebied nochtans conform de Oslo Akkoorden sinds 1993/1994 volledig onder controle van Israël staat.

Het Israëlisch parlementslid Oded Forer, van de politieke partij Yisrael Beytenu geleid door Avigdor Lieberman, heeft een wet voorgesteld om de verwijdering van illegaal gebouwde woningen van de lijst van internationale immune activiteiten te verwijderen, in een poging om een einde te maken aan de illegale bouwactiviteiten door de Europese Unie in het C-gebied conform de ondertekende Oslo Akkoorden, waarmee het locale Arabieren helpt om langzaam het land te bezetten dat niet van hen is.

De Europese Unie probeert aldus buiten de wil om van Israël op illegale wijze feiten aan de grond te creëren in het C-gebied van Israël, omdat de EU dit gebied de facto reeds beschouwd als zijnde het grondgebied van de toekomstige staat Palestina. Officiële vredesonderhandelingen met Israël zouden dan nog enkel een formaliteit zijn en Israël simpelweg voor schut zetten.

De betwiste gebieden
Het C-gebied staat onder complete burgerlijke en veiligheidscontrole van Israël. De toekomst van het betwiste gebied moet bepaald worden in een finaal vredesakkoord. Al de Joodse steden Judea en Samaria zijn gebouwd in het C-gebied terwijl er slechts 4 procent van de Palestijnse Arabieren er wonen. Zesennegentig procent van de Palestijnse Arabieren genieten zelfbestuur in de Gebieden A en B en worden bestuurd door de Palestijnse Autoriteit.

Het is illegaal voor Joden om de gebieden A en B te betreden en grote rode verkeersborden waarschuwen chauffeurs om niet binnen het gebied te rijden. Die borden werden er geplaatst nadat in de ochtend van 12 oktober 2000 twee reservisten van het Israëlische leger, korporaal Yosef Avrahami en sergeant Vadim Norzhich (Novesche) beiden 33 jaar oud, per ongeluk de verkeerde afslag namen op de autostrade en werden tegengehouden door politieagenten van de Palestijnse Autoriteit. Zij werden door de agenten naar het politiekantoor in Ramallah gevoerd. Een meute van zowat duizend dolgedraaide Palestijnen bestormden het politiekantoor en de twee soldaten werden op gruwelijke wijze mishandeld en ter plaatse opgehangen.

De laatste Israëlische poging om tot een vergelijk te komen met de Palestijnen omtrent de betwiste gebieden dateert uit de periode 2007/2008 toen toenmalig premier Ehud Olmert achter de coulissen rechtstreekse onderhandelingen voerde met PA-president Mahmoud Abbas en hij de Palestijnse leider 97 procent van de Judea & Samaria had aangeboden alsmede delen van Oud-Jeruzalem. Het vredesplan van Olmert werd net als al de vorige voorstellen door Abbas verworpen. Abbas vond uiteindelijk 97 procent “veel te weinig” en was tot geen enkel compromis te bewegen.

Een maand geleden, donderdag 6 oktober 2016, had Israël’s minister voor Opvoeding en voorzitter van de Joods Huispartij Naftali Bennett, opgeroepen om Judea en Samaria te annexeren.

Wijziging van Wet op de Immuniteit
Indien het wetsvoorstel van parlementslid Oded Forer wordt aangenomen, zullen de Israëlische autoriteiten in staat zijn om de Europese Unie te vervolgen voor het illegaal bouwen van Palestijnse structuren in het C-gebied. Naar verluidt zal Forer eerstdaags zijn wetsvoorstel ter stemming voorleggen in de Knesset en hij zei:

“Dit voorstel werd geboren toen we genoodzaakt werden om de confrontatie aan te gaan met de illegale bouw in het C-gebied, hoewel dit gebied onder de volledige controle staat van Israël. We hebben veel illegale Arabische bouwsels gezien die het logo van de EU droegen en dat maakt het voor ons veel moeilijker om hiermee om te gaan. Zij genieten namelijk internationale immuniteit. De Wet op de Immuniteit helpt het buitenland om hun rechten te verankeren en voorkomt dat ze vervolgd kunnen worden voor verscheidene acties.

De kwestie van illegale bouwwerken kan op verschillende manieren worden uitgelegd en het is niet duidelijk of deze illegale bouw in de Immuniteitswet is inbegrepen omdat het een criminele overtreding betreft. Met het doel om het voor de autoriteiten gemakkelijker te maken om de wet af te dwingen, dien ik een amendement in bij de Wet op Buitenlandse Immuniteit waarbij ik wens te verduidelijken dat de immuniteit niet de illegale bouw omvat. Van zodra mijn voorstel wet wordt kan niemand noch beweren dat wij niet aan de gebouwen mogen raken omdat ze immuniteit zouden genieten.”

In antwoord op de bewering dat deze wet niet zal helpen omdat Israël tot nog toe haar soevereiniteit over het C-gebied niet heeft uitgeroepen en dit gebied bestuurt via een burgerlijke administratie van het IDF, antwoordde parlementslid Forer:

“Dat zijn nonsens. Op het einde van de dag leven en werken de afgevaardigden van de Europese Unie binnen de pre-1967 grenzen en de materialen en gebouwen die worden gebruikt om deze illegale wijken op te trekken, passeren via plaatsen in Judea & Samaria die onder Israëlische soevereiniteit staan. Het is geen kwestie of we in staat zijn om de illegale bouw te verhinderen. De caravan van de Europese Unie staat op grond die onder Israël’s soevereiniteit valt, nabij Ma’ale Adumim, en is daar geraakt via de haven van Ashdod of van andere plaatsen onderweg. Wij hebben enkel de legale middelen nodig om deze lelijke trend tegen te gaan die in strijd is met om het even welk akkoord dat eerder werd ondertekend, of dat nu met de Palestijnse Autoriteit was of in Oslo.”

Forer maakt zich geen zorgen of deze wet als provocerend zou beschouwd worden. Het wetsvoorstel van dit parlementslid zal zowel nieuwe gebouwen treffen en zal eveneens retroactief zijn voor gebouwen die eerder werden opgetrokken en verklaarde:

Oded Forer“Wij zouden onze geen zorgen moeten maken omtrent Europese sympathieën wanneer wij beslissen hoe we onze wetten kunnen opleggen. Onze geschiedenis bewijst dat wanneer wij het juiste doen, de wereld achter ons staat. Wij moeten uitvoeren waartoe wij ons verbonden hebben om te doen en indien iemand de wet overtreedt, of dit nu een Israëlische onderdaan is of de Europese Unie, moet het legale systeem hem voor de rechter brengen.

U zult zich niet langer kunnen verschuilen achter de Wet op Buitenlandse Immuniteit en bouwovertredingen kunnen bedrijven. Dit is gewoon een zoveelste instrument voor het Burgerlijk Bestuur dat gebruikt kan worden om de bouwwetten toe te passen in het C-gebied.”

Advertenties