Hoe aantrekkelijk is Israël voor Franse Joden? [Elizabeth Blade]

french_jews“We zijn hier naartoe gekomen, omdat wij hier thuishoren”, zegt Johana Ben Israel, een 30-jarige uit Parijs, die onlangs de aliyah heeft ondernomen. In Parijs is men bezorgd dat de joodse bevolking in Frankrijk langzamerhand zal verdwijnen.

Na de aanvallen op Charlie Hebdo en de joodse supermarkt verlieten meer dan 7000 Franse Joden het land richting Israël. De Franse autoriteiten konden hun bezwaren maar moeilijk verbergen, zelfs minister-president Manuel Valls zei dat een Frankrijk zonder zijn Joden niet meer hetzelfde zou zijn.

Dr. Sarah Fainberg“Het toenemend aantal moslims – inmiddels bijna 8% van de inwoners van het land – zorgt voor angst en schrik. Mochten de Joden, ongeveer een half miljoen inwoners, emigreren, dan zouden de Fransen oog in oog staan met de toenemende islamitische uitdaging”, verklaarde Dr. Sarah Fainberg, een deskundige op het gebied van het Franse Jodendom aan het Israëlische Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies.

De joodse bijdrage aan de Franse cultuur kan niet genoeg benadrukt worden. Sinds de Franse revolutie hebben Joden er een doorslaggevende rol in gespeeld om het politieke, culturele en sociale leven van de staat mede vorm te geven . . .

door Elizabeth Blade


bron-logoIn een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 1 november 2016.