Avigdor Lieberman: Gaza zou het nieuwe Singapore of Hongkong kunnen zijn

al-mashtalIn Gaza is niets wat het lijkt. Gaza, 8 november 2011. Het gloednieuwe 5-sterrenhotel Al Mashtal aan de Middellandse Zeekust van de Gazastrook opent haar deuren voor een select publiek [beeldbron: The Guardian]

In een zeldzaam interview voor de Arabische krant “Al-Quds”, de meest gelezen krant in Samaria, Judea en Oost-Jeruzalem, verklaarde de Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman (foto), dat Israël geen interesse zou hebben in een nieuw conflict met Hamas. “Mocht er echter een nieuwe oorlog aan ons opgedrongen worden, dan zal het de laatste oorlog van Hamas zijn”, zei Lieberman verder.

Het interview van de Israëlische minister van Defensie voor de krant “Al-Quds” werd door Arabieren op de sociale netwerken scherp bekritiseerd. In zijn interview stelde Lieberman de bewoners van de Gazastrook een andere realiteit voor, volgens welke de grens tussen Israël en de Gazastrook de basis voor de economische ontwikkeling en welvaart in de Gazastrook zou kunnen zijn, met meer dan duizend nieuwe arbeidsplaatsen. Gaza zou een nieuw Singapore of Hongkong kunnen worden.

Lieberman verklaarde verder dat er in de Gazastrook radicale krachten zouden bestaan wier doel de vernietiging van de staat Israël zou zijn. Hij benadrukte dat wanneer Hamas zou besluiten om een einde te maken aan het bouwen van terreurtunnels, de wapensmokkel en de raketbeschieting op Israël, de Israëli´s de eersten zouden zijn die zouden investeren in de wederopbouw van de Gazastrook, zoals de bouw van een luchthaven en een zeehaven. In plaats van te investeren in onderwijs en gezondheidszorg zou Hamas 100 miljoen sjekel voor militaire plannen uitgeven, zei Lieberman.

De minister van Defensie benadrukte in het interview dat Israël niet geïnteresseerd zou zijn in een oorlog met de buren in de Gazastrook, in Libanon of in Syrië. Mocht Israël echter tot een oorlog gedwongen worden, dan zou het de laatste oorlog zijn, waarschuwde Lieberman.

door Nai Redaktion


bron-logoBron: In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 25 oktober 2016.