Video waarin Israël’s BuZa Ministerie de alternatieve geschiedenis van Israël vertelt maakt Palestijnen weer boos

romans

Een nieuwe video die recent werd uitgebracht door Israël’s Ministerie van Buitenlandse Zaken (IMFA), waarin een Joods koppel wordt afgebeeld van wie hun huis regelmatig wordt ingenomen door buitenlandse invallers, heeft kwaad bloed gezet bij de Palestijnen.

Jacob & Rachel
jacobIn de video, die werd geproduceerd door de Media en Openbare Zaken Divisie van het IMFA, wordt het verhaal verteld van het gezin van “Jacob & Rachel en het Land van Israël“, dat constant lijdt onder de onderbrekingen van buitenlandse invallers die het eigendomsrecht van hun huis opeisen en hen systematisch willen buitenwerken.

Eerst komen de Assyriërs aan de voordeur van Jacob & Rachel aankloppen die hier worden voorgesteld als bebaarde hippies. Ze worden gevolgd door een afgezant van Nabucodonosor, aka de Babyloniër Nebukadnezar II (605–562 v.Chr). Vervolgens komen de Grieken, de Romeinen, de kruisvaarders en de [Turkse] Ottomanen.

Uiteindelijk lijkt het koppel gered te worden door een Britse afgezant, die hen tijdens een kopje thee vertelt dat de Verenigde Naties besloten hebben om de Joden hun land te geven maar wel op voorwaarde als ze even dit formulier “hier en hier en hier” willen ondertekenen. Maar terwijl het echtpaar feestviert op de melodie van ‘Hava Nagila’ wordt er opnieuw aan de deur geklopt en en staat er zomaar uit het niets een koppel Palestijnen aan hun voordeur die hun huis komt opeisen.

De Arabieren drongen voor het eerst het Land van Israël binnen als onderdeel van de verovering van grote delen van Afrika en Azië in de 7de eeuw door Islamitische Kalifaten. De islamitische horden, afkomstig uit het Arabische schiereiland, veroverde Jeruzalem in 637 na Chr. en stonden de Joden toe, die daar al sinds Bijbelse tijden woonden behalve in de periodes van uitzetting en massamoord door verschillende veroveraars, om hun godsdienst uit te oefenen.

“Huh? Palestijnen? Nooit van gehoord noch ooit gezien. Vanwaar komen jullie?”palestina

Palestijnen boos
Palestijnse en Arabische critici zeggen dat de video, die op een humoristische wijze de geschiedenis van het land Israël presenteert, het tegenovergestelde doel heeft bereikt door het verdraaien van de geschiedenis van het Midden-Oosten, het wissen van de geschiedenis van de Israëlische Arabieren en het  ridiculiseren van een flink aantal landen.

Het Israëlisch Arabische parlementslid Ahmad Tibi, die voor de partij Arab Joint List (een coalitielijst van vier partijen) in de Knesset zetelt, reageerde op de video als volgt:

“Israël’s buitenlands beleid verliest het contact met de werkelijkheid op een hartverscheurende manier. De belachelijke poging om de Palestijnen te onterven van hun banden met hun land en vaderland is verachtelijk en zielig. We zijn hier niet gekomen op een boot of met het vliegtuig. Wij zijn het zout der aarde.”

De Nationale Commisie voor Opvoeding, Cultuur en Wetenschap van de Palestijnse Autoriteit heeft de satirische video scherp bekritiseerd en zei dat de video de feiten verdraait en de geschiedenis herschrijft. Amin al-Sudani, de voorzitter van de Commissie, zei dat

“Het is een gefabriceerd verhaal dat niks met kunst heeft te maken en geen enkele band heeft met het drama en de diep gewortelde geschiedenis van de Palestijnse en Arabisch-Islamitische identeit. Deze hysterische en imaginaire film werd gemaakt en gepubliceerd als onderdeel van de totale oorlog tegen ons volk door de [Zionistische] bezetter nadat deze de controle van ons land overnam en zijn bewoners doodde en verbande sinds de Nakba in 1948.”

Al-Sudani heeft de internationale gemeenschap, in het bijzonder UNESCO, opgeroepen om tussenbeide te komen en Israël te stoppen met het begaan van “misdaden tegen de geschiedenis, het erfgoed en de identiteit van de Palestijnen.”

Israël’s reactie
Vice-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely (Likoed) zei dat de video bedoeld werd om…

“[..] preventieve stappen te ondernemen. De agressieve en verzonnen Palestijnse campagne om de banden te verbreken tussen het volk van Israël en haar historisch erfgoed en die haar hoogtepunt zal bereiken in 2017, krijgt een antwoord gebaseerd op de Joodse geschiedenis en de duizenden jaren oude banden van het Joodse volk en het Land van Israël.”

Noam Katz, de onderdirecteur van het departement voor Media en Openbare Zaken van het Buitenlandse Zaken ministerie zei:

“Wij wisten dat deze video provocerend was en dat deze zou leiden tot controverse. Dit is een video bedoeld om een waarheid te p^resenteren die vandaag nog steeds door velen wordt ontkend. Wij zijn niet van de Verenigde Naties. Wij vertellen ons verhaal over onze banden met het land van Israël doorheen de generaties.”

Video: “IEDEREEN wil het huis van Jacob & Rachel in Israël afpakken