Medische zorg in Palestijnse gebieden in handen van corrupte Hamas maffiosi [Khaled Abu Toameh]

palestGaza, grenspost van Erez, 29 juli 2014. Een Gazaanse Arabier wordt van een Palestijnse ambulance overgezet in een Israëlische ambulance en voor verzorging overgebracht naar een Israëlisch ziekenhuis [beeldbron: Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken-IMFA]

Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA) ambtenaren hebben de medische zorg veranderd in een bedrijf waaraan ze honderdduizenden dollars per jaar verdienen. Deze corruptie heeft hoge functionarissen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook aangezet om miljoenen sjekels uit de PA begroting te verduisteren .

corruptPAIn 2013 bijvoorbeeld besteedde de PA meer dan een half miljard sjekels aan het voldoen van rekeningen van Palestijnen die betrekking hebben op ziekenhuizen buiten de Palestijnse gebieden. Echter, niemand lijkt precies te weten hoe het geld werd besteed en of al degenen die de doorverwijzingen ontvangen hebben ook inderdaad een medische behandeling nodig hadden.

Hajer Harb, een moedige Palestijnse journalist uit de Gazastrook, maakte onlangs een onderzoeksrapport over de corruptie van ambtenaren van de gezondheidsdienst op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Ze is herhaaldelijk ondervraagd door Hamas. Harb zegt dat ze nu geconfronteerd wordt met een aanklacht van “laster” vanwege het openbaren van de corruptie. Haar werd door de ondervragers verteld dat het besluit om haar op te roepen voor onderzoek, kwam nadat een arts in de Gazastrook een klacht had ingediend tegen haar wegens “laster.”

Hamas-ondervragers eisten dat Harb haar bronnen onthulde en de identiteit van de betrokkenen in het corruptieschandaal. “Ik vertelde hen dat ik een journalist ben en ik hen niet de identiteiten kan geven van mijn bronnen zonder een gerechtsorder,” zei ze.

door Khaled Abu Toameh


gatestone-logo2Lees hier het hele artikel van Khaled Abu Toameh van 21 september 2016 op de website van The Gatestone Institute: