En de Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar… de Israëliër Shmuel Yosef Agnon!

agnon2Stockholm, Zweden, 10 december 1966. De Israëliër S.Y. Agnon (rechts op het podium) neemt de Nobelprijs voor Literatuur 1966 in ontvangst [beeldbron: Jewish Journal]

Op een moment dat velen zich verbaasd, geschokt en ontdaan en of verheugd tonen in het feit dat onlangs de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan, geboren als de Joodse Robert Allen Zimmerman, werd bedacht met… de Nobelprijs voor Literatuur, kijken de échte Israëlische fans van Hebreeuwse moderne literatuur ernaar uit om later op dit jaar een mijlpaal te vieren in de geschiedenis van de Joodse Staat.

Op 10 december 2016 zal het precies 50 jaar geleden zijn dat de Israëlische auteur Shmuel Yosef Agnon (1888-1970) de Nobelprijs voor Literatuur 1966 in ontvangst nam. Het was de eerste keer dat een Nobelprijs werd uitgereikt aan een Israëlisch staatsburger. Agnon kreeg deze prijs voor zijn “diepe karakteristieke verhalende kunst met motieven uit het leven van het Joodse volk” [‘profoundly characteristic narrative art with motifs from the life of the Jewish people’]

In het bijzonder trokken twee van zijn werken 50 jaar geleden de aandacht van het Zweedse Nobelprijs Comité:

agnon4♦ Bi-levav yamim (1933), naar het Engels vertaald als In the Heart of the Seas, is het verhaal van tien chassidische Joodse mannen die vanuit Oost-Europa naar Jeruzalem reizen, lang voor de stichting van Israël. Volgens de Amerikaanse uitgeverij Harper is dit boek een van “The 100 Best Spiritual Books of the Twentieth Century“.

♦ Temol Shilshom (1945), naar het Engels vertaald als Only Yesterday, is een roman die zich afspeelt tijdens de periode van de Tweede Aliyah (1904-14) en volgt de verteller op zijn tocht van Galicië (Polen) via Jaffa naar Jeruzalem ten tijde van de (Turkse) Ottomaanse Bezetting (1517-1917).

Tot op heden werden 12 Israëliërs bedacht met de prestigieuze Nobelprijs. Tussen 1901 en 2016 werden tenminste 197 Joden en mensen van half tot driekwart Joodse afkomst, beloond met de Nobelprijs, of zowat 22 procent van al de ontvangers wereldwijd. Te bedenken dat Joden slechts 0,2 procent van de wereldbevolking uitmaken, is dit wel een erg opmerkelijk aantal!

door Brabosh.com