Georgische dienst voor toerisme geeft speciaal voor Israël brochure uit ‘Georgië voor de Joodse Reizigers’

museumGeschiedenis van de Georgische Joden in Beit Hatfutsot, aka het Museum van het Joodse Volk in Tel Aviv, Israël  [beeldbron: Beit Hatfutsot]

Het feit dat de populariteit van de Kaukasische republiek Georgië in Israël nog steeds toeneemt was de aanleiding voor het ministerie van Economie en Duurzame Ontwikkeling van de Georgian National Tourism Administration [GNTA] om een brochure te produceren getiteld “Georgia for the Jewish Travelers” (Georgië voor de Joodse Reizigers).

De brochure werd zowel in het Hebreeuws en in het Engels uitgegeven en bevat informatie over de bestaande synagogen doorheen heel Georgië en het  David Baazov Museum voor Geschiedenis van de Joden van Georgië dat zich in de Georgische hofdstad Tbilisi bevindt.

georgiaGiorgi Chogovadze, directeur van de GNTA zei:

“De brochure die nagenoeg al de Joodse historische en culturele gebouwen beschrijft, met inbegrip van synagogen, is van het grootste belang. Israël is onze belangrijkste bestemmingsplaats en van waaruit wij veel toeristen ontvangen en de GNTA doet haar uiterste best om zoveel mogelijk van hen aan te trekken. Zo bijvoorbeeld hebben we dozijnen journalisten van Israël naar hier gehaald om ons land meer bekendheid te geven op de Israëlische markt en wij zullen op die weg blijven doorgaan.”

Volgens de Georgische dienst voor Toerisme bezochten, tijdens de eerste zes maanden van 2016, 33.252 internationale toeristen vanuit Israël naar Georgië. Vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor is dit een toename met 95,4 procent. Jamlet Khukhashvili, voorzitter van de Raad voor Museum Herstel zei:

“Het Museum van de Gecshiedenis van Joden in Georgië is verheugd met dit initiatief. De brochure is van vitaal belang, niet enkel door Joden maar voor alle toeristen die naar hier komen. Joodse culturele monumenten zijn waar Israëlische toeristen het meest van houden in Georgië en dit kleine boek bevat alle informatie.”

De brochure wordt te koop aangeboden op luchthavens en toerisme agentschappen.

Georgië en de Joden
tzipi-hotovely2Wat misschien velen niet weten is dat het Israëlische parlementslid Tzipi Hotovely, partijgenote van premier Netanjahoe, van oorsprong afkomstig is uit Georgië, een prachtig land dat gelegen is in de Kaukasus aan de Zwarte Zee, net zoals overigens ook mijn echtgenote dat is. Hoewel de 36-jarige diep religieuze vrouw geboren werd in Israël en woonachtig is in Rechovot, emigreerden de ouders van Hotovely in de jaren 1970 vanuit de voormalige sovjetrepubliek Georgië naar de Joodse staat.

Opmerkelijk: Georgië is één van de weinige landen – zoniet het enige land – in de wereld waar de Joden nooit vervolgd werden en het begrip antisemitisme is hen volkomen vreemd. De enige periode in de 2500 jaar oude geschiedenis van de Joden in Georgië en de Georgische Joden in de problemen werden gebracht, was ten tijde van het regime van Jozef Stalin, die overigens ook een Georgiër was en in Gori geboren werd als Vissarionovich Dzhugashvili. Ook berucht was zijn handlanger en toenmalige baas van de Russische geheime dienst, de gevreesde Georgiër Lavrenti Beria.

In de voormalige sovjetrepubliek leven momenteel nog ca. 13.000 Joden maar dat was ooit anders. De Georgische Joden zijn een van de oudste gemeenschappen van dat land en de eerste Joden migreerden naar Georgië ten tijde van de Babylonische ballingschap en dateert reeds uit de 6de eeuw voor Chr. Begin jaren 1970 begon de grote uittocht van de Georgische Joden, veelal richting Israël en vandaag wonen er ca. 120.000 Georgische Joden in Israël.

Paata KalandadzeDe relaties tussen Georgië en Israël zijn in het algemeen vrij hecht. Israël heeft een ambassade in de hoofdstad Tbilisi, geleid door Yuval Fuchs en Georgië heeft een ambassade in Tel Aviv, die sinds april 2014 wordt geleid door Paata Kalandadze (plaatje rechts). Premier Benjamin Netanjahoe werd tijdens zijn bezoek aan Georgië in september 1998 door president Shevardnadze tot ereburger benoemd van Tbilisi. In juni 2013 gaf Netanjahoe een hartelijk welkom aan de toenmalige Georgische premier Ivanishvili en noemde hem een “echte vriend van Israël.”

In 2010 ondertekenden Israël en Georgië een aantal bilaterale akkoorden omtrent toerisme en luchtverkeer en in oktober 2010 bezocht de Georgische minister voor Economie en duurzame ontwikkeling Vera Kobalia de Joodse staat. Israël werkt ook uitgebreid samen met Georgië op militair gebied. Het verkocht aan Georgië gepantserde voertuigen en kleine wapens en heeft er ook instructeurs die opleiding geven aan de Georgische soldaten. Israël verkocht ook aan de Georgische marine UAV ‘s, LAR-160 raketlanceerders, anti-tank mijnen en cluster bommen.

hannanshviliSederfeest op de vooravond van Pesach, de Joodse Pasen, bij de Hannanshvili familie in de Georgische hoofdstad Tbilisi anno 1924 [beeldbron: The Jewish Community of Tbilisi]


georgia-today-logoBron: vrij vertaald en aangevuld door Brabosh.com naar een artikel van Meri Taliashvili van 24 juli 2016 op de site van Georgia Today